Νέα επιστημονική έρευνα κατακεραυνώνει τους επικριτικούς ανθρώπους

Έρευνα αποδεικνύει πως οι επικριτικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερο δείκτη iq, αλλά νιώθουν μοναξιά.
Νέα επιστημονική έρευνα κατακεραυνώνει τους επικριτικούς ανθρώπους

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Όσο μεγαλώνουμε βγαίνουν προς τα έξω κάποια χαρακτηριστικά μας που υπήρχαν πάντα, όμως πλέον γιγαντώνονται. Αν οι φίλες σου ή ο σύντροφός σου σε έχουν χαρακτηρίσει «επικριτική» ή «δηκτική» με τις ζωές των άλλων ανθρώπων, μάλλον η παρακάτω έρευνα σε ενδιαφέρει πολύ.

Η Επιθεώρηση της Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διεξήγαγε έρευνα 1257 ατόμων σε 6 διαδικτυακά πειράματα και τα συμπεράσματα που έχουμε στα χέρια μας πλέον είναι άκρως κατατοπιστικά αναφορικά με την επικριτικότητα και τους ανθρώπους που την… προσκυνούν.

Αρχικά, το πρώτο συμπέρασμα αναφέρει πως οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στο να κρίνουν τις ζωές των άλλων ανθρώπων στερεοτυπικά, ενώ το αυξημένο τους iq δεν τους αποτρέπει από το να εκδηλώσουν τις πεποιθήσεις τους. Το νιώθουν και θέλουν να το πουν και δεν προσπαθούν να κρυφτούν από τους υπόλοιπους.

Σε άλλο πείραμα, φάνηκε πως οι πιο έξυπνοι εκ των συμμετεχόντων έκριναν αρνητικά τους ανθρώπους που είχαν περίεργα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο, χωρίς ωστόσο να παραδεχτούν πως αυτά τους έκαναν να έχουν αυτή τη συμπεριφορά. Οι επικριτικοί άνθρωποι λόγου χάρη δεν θα προσλάμβαναν στην εργασία τους ή δεν θα έκαναν παρέα με το άτομο που δεν πληρούσε απόλυτα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που θεωρούν «ιδανικά».

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, το μυαλό των δηκτικών ανθρώπων δεν τους «επιτρέπει» κάτι λιγότερο από το τέλειο όπως το έχουν στο μυαλό τους.

Όλα αρνητικά ως εδώ σωστά; Τώρα όμως έρχεται και το καλό. Η έρευνα έδειξε πως οι επικριτικοί, δηκτικοί και πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι εκείνοι που θα παλεύαν περισσότερο από τους υπόλοιπους για την ισότητα, αν έρθουν αντιμέτωποι με αρνητικού περιεχομένου σχόλια που αφορούν κάποιον τρίτο.

Ε, κάπως με αυτό το τελευταίο το σώσαμε κάπως!