Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στον πρώην σου; Οι λόγοι για να μη το κάνεις

Ο γυρισμός συνήθως δεν είναι μια καλή ιδέα.
Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στον πρώην σου; Οι λόγοι για να μη το κάνεις

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Όταν χωρίζουμε μετά από μια μακροχρόνια σχέση, για όποιον λόγο και αν οδηγηθήκαμε στο χωρισμό και ανεξαρτήτως ποιος ήταν αυτός που άνοιξε πρώτος τη πόρτα, περνάμε κάποια συγκεκριμένα στάδια.

Γιατί όπως λένε και οι ψυχολόγοι, ο χωρισμός θα είναι πάντα ένας μικρός θάνατος, οπότε τα στάδια του προσωπικού σου πένθους οφείλεις να τα περάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις την ανακούφιση των πρώτων ημερών θα διαδεχτεί η θλίψη και πολύ αργότερα θα έρθει- αν είμαστε τυχερές- και η συνειδητοποίηση.

Φυσικά όμως, υπάρχει στη πλειοψηφία των χωρισμών και ένα ακόμα στάδιο που θα σε ακολουθεί νωρίτερα ή αργότερα και προφανώς αναφερόμαστε στις αμφιβολίες.

Είναι αυτές οι φωνές στο κεφάλι που σου λένε πως ίσως δεν προσπάθησες αρκετά, πως ίσως κάνεις λάθος ή πως πολύ απλά αυτός ο άντρας είναι ο ένας και μοναδικός απλά περνάει η σχέση σας μια δύσκολη φάση. Στην πραγματικότητα είναι άκρως φυσιολογικό να αμφιβάλλεις για την απόφασή σου και αν το αποδεχτείς αυτό, σίγουρα θα νιώσεις καλύτερα.

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που δεν πρέπει να γυρίσεις στον πρώην σου αν δεν το έχεις σκεφτεί πολύ καλά και ήρθε η ώρα να τους απαριθμήσουμε ώστε να γίνουν λίγο πιο ξεκάθαροι.

1. Όταν σπάει το γυαλί…

Η κλισέ ατάκα περί σπάσιμο γυαλιού που δεν ξανακολλάει, έχει μια βάση. Φυσικά αυτό είναι εξαρτώμενο με τον χρόνο που λείψατε ο ένας από τον άλλον. Αν είστε χώρια δυο χρόνια είσαι σίγουρη πως μπορείς να αποδεχτείς τις εμπειρίες που βίωσε ο φίλος σου όσο είστε χώρια αλλά και το αντίστροφο;

Από την άλλη, αν είστε χωριστά δυο μήνες είσαι βέβαιη πως είναι συνειδητή η απόφαση σου να είστε μαζί ή έχεις παρασυρθεί από τη θλίψη;

Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στον πρώην σου; Οι λόγοι για να μη το κάνεις

2. Η απόσταση που τα ομορφαίνει όλα

Σου λείπει αφόρητα και πεθαίνεις να τον ξαναδείς, τον βλέπεις ενθουσιάζεσαι και είστε πάλι μαζί. Τι πιθανότητες υπάρχουν όλα όσα θεωρούσατε προβλήματα να επανέλθουν στην επιφάνεια την ίδια κιόλας εβδομάδα;

3. Για τους λάτρεις της στατιστικής

Δυστυχώς ούτε η στατιστική βοηθάει τα προγνωστικά καθώς οι έρευνες αναφέρουν πως περίπου το 68% των ζευγαριών που έχει χωρίσει έστω μια φορά και για αρκετό καιρό, θα χωρίσει και πάλι.

Στο χέρι σου είναι να πάρεις την απόφαση σου, όμως σκέψου και μην κάνεις σπασμωδικές κινήσεις. Ποια θέλει να βιώσει το ίδιο έργο δεύτερη φορά;