Μην τα κρατάς: Υπάρχει λόγος που πρέπει αμέσως τώρα να ξεφορτωθείς αυτά τα αντικείμενα από το σπίτι σου

Όλα όσα πρέπει να αποχωριστείς άμεσα.
Μην τα κρατάς: Υπάρχει λόγος που πρέπει αμέσως τώρα να ξεφορτωθείς αυτά τα αντικείμενα από το σπίτι σου

Της Μάρως Καρούση 

Η αλήθεια είναι πως πολλοί άνθρωποι έχουν αυτή την συνήθεια του «δεν πετάω τίποτα», κάτι που έχει εκφραστεί και με ψυχολογικούς όρους, ως κατοχικό σύνδρομο.

Στον ενδόμυχο φόβο τους λοιπόν, μην τους λείψει κάτι από όσα έχουν, δεν πετούν τίποτα, με αποτέλεσμα να μαζεύονται χιλιάδες άχρηστα πράγματα και ένας προσωπικός χώρος που οριακά χωρούν και οι ίδιοι μέσα.

Σήμερα επιβάλλεται να μπει ένα μεγάλο stop σε όλο αυτό. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, πάρε μια βαθιά ανάσα και… αρκετές σακούλες γιατί ξεκινάμε την εκκαθάριση.

Τι πρέπει να ξεφορτωθείς εδώ και τώρα;

#Περιοδικά και αποδείξεις

Όλοι μας έχουμε μια συλλογή από αγαπημένα περιοδικά -από την εφηβεία μας για παράδειγμα- που δεν μπορούμε να αποχωριστούμε με τίποτα, αλλά κάποιες φορές ο κόμπος φτάνει στο χτένι.

Κράτησε δύο – τρία αγαπημένα σου κομμάτια και όλα τα υπόλοιπα, μαζί με όλες τις αποδείξεις που έχεις φυλάξει χωρίς λόγο, πέταξε τα ή ακόμα καλύτερα ανακύκλωσε τα.

#Ρούχα

Στην περίπτωση των ρούχων υπάρχει ο γνωστός κανόνας των δύο χρόνων. Δηλαδή όταν ένα ρούχο βρίσκεται στην ντουλάπα μας για πάνω από δύο χρόνια και δεν έχει έρθει η στιγμή να το φορέσουμε, μάλλον ήρθε η ώρα να το αποχωριστούμε και να το δώσουμε σε κάποιον που έχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Μην τα κρατάς: Υπάρχει λόγος που πρέπει αμέσως τώρα να ξεφορτωθείς αυτά τα αντικείμενα από το σπίτι σου

#Φάρμακα

Ακόμα μια συνήθεια είναι να κρατάμε φάρμακα στο μπάνιο μας, ή στο ντουλάπι μας, που προφανώς κάποια στιγμή λήγουν.

Και εδώ, πέρα από το ότι πιάνουν χώρο που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αλλιώς, υπόκειται και το θέμα του σοβαρού κινδύνου να μπερδευτούμε και να καταναλώσουμε κάτι που πλέον δεν ενδείκνυται για χρήση.

#Καλλυντικά

Φυσικά λήγουν και τα καλλυντικά, κάτι που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος.

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να τα τσεκάρεις ανά εξάμηνο και να κρίνεις σε τι κατάσταση βρίσκονται. Άλλωστε, ό,τι βάζουμε στο πρόσωπό μας, δεν πρέπει με τίποτα να το έχουμε τσιγκουνευτεί και πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Έτοιμη να ξεφορτωθείς τα μη απαραίτητα;