Συνταγή για πατάτες γιαχνί-όνειρο, για συνοδευτικό ή και για κυρίως πιάτο

Μπες στην κουζίνα και θα αποζημιωθείς σε νοστιμιά.
Πεντανόστιμη και light πατατοσαλάτα με αυγά στο φούρνο
Pexels

Μόνο και μόνο στο άκουσμα του φαγητού «πατάτες γιαχνί» το μυαλό μας ταξιδέυει σε εκείνα τα τέλεια φαγητά γιαγιάς των παιδικών μας χρόνων.

Το γιαχνί προέρχεται από τη λέξη «αχνό» και συμβολίζει τον τρόπο που μαγειρεύονταν παλιά τα φαγητά κατσαρόλας, καθώς τα καπάκια δεν έκλειναν ερμητικά όπως κλείνουν τώρα με τις χύτρες.

Αυτή η διαδικασία σαν να πρόσθετε έξτρα πόντους στη νοστιμιά και οι πατάτες ήταν πιο ωραίες από ποτέ. Οι πατάτες γιαχνί στην κατσαρόλα είναι ένα κατεξοχήν χειμωνιάτικο φαγητό και καλό θα ήταν να τις επαναφέρουμε και εμείς στην καθημερινότητα μας.

Σήμερα φτιάχνουμε πατάτες γιαχνί και μοιραζόμαστε μαζί τα μυστικά για να γίνουν εξίσου νόστιμες με αυτές που τρώγαμε ως παιδιά

Yλικά

  • 1 κιλό πατάτες κομμένες
  • 1/2 φλ τσαγιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • λίγη ζάχαρη
  • 1 κρεμμύδι κομμένο καρέ
  • 1 σκόρδο (σκελίδα)
  • 1 πιπεριά
  • πάπρικα
  • ρίγανη
  • θυμάρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε τις πατάτες με λάδι στην κατσαρόλα και τις ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσουν. Τις βγάζουμε προσεκτικά σε πιατέλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο..

Ανακατεύουμε 3 – 4 δευτερόλεπτα μόνο για να μην πικρίσει και προσθέτουμε τη ντομάτα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και την πιπεριά μας, τις πατάτες μας, νερό, τα καρυκεύματα και σιγομαγειρεύουμε για 20′ – 25′ περίπου με μισόκλειστο το καπάκι της κατσαρόλας μας.

Extra tip: Μπορείς να προσθέσεις λίγη μουστάρδα στο μαγείρεμα για να δώσεις έξτρα γεύση.