Αν έχεις βαρεθεί τα κλασικά και ψάχνεις ένα συνοδευτικό για τα κρεατικά σου που θα κάνει τη διαφορά στο γιορτινό τραπέζι, ήρθε ο καιρός να γνωρίσεις, να λατρέψεις και να καθιερώσεις τον αγαπημένο πουρέ μελιτζάνας.

Ο πουρές μελιτζάνας δεν θυμίζει σε τίποτα όλα όσα έχεις δοκιμάσει ως τώρα, καθώς η υφή, η γεύση και η θρεπτική του αξία είναι εκείνα που κάνουν τη διαφορά. Συνδυάζεται με κάθε κρεατικό, στέκεται και μόνο του σαν ορεκτικό και κυρίως είναι εορταστικό και χειμωνιάτικο έδεσμα.

Πάμε να τον φτιάξουμε μαζί βήμα – βήμα;

Υλικά

  • 2 κιλά μελιτζάνες
  • 2 κ. σ. βούτυρο
  • 100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 ½ ποτήρι γάλα
  • 2 κ. σ. αλεύρι
  • 1½ κ. γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Φτιάχνουμε μαζί πουρέ μελιτζάνας | Ό,τι πρέπει για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Unsplash

Εκτέλεση

Ψήνουμε ιδανικά τις μελιτζάνες ολόκληρες στο φούρνο, μέχρι να μαυρίσουν γύρω–γύρω και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε. Τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν τα υγρά τους.

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο και βράζουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα δυνατά, ώστε να μην σβολιάσει.

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι.

Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και το κεφαλοτύρι στην κρέμα και ανακατεύουμε προσθέτοντας λίγο γάλα ακόμα.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!