Εντυπωσιακές διαφημίσεις, λαμπερά εξώφυλλα, ταινίες με τα πιο έντονα love stories, ατέρμονο φλερτ, συνώνυμο του ρομαντισμού και μόδα που ξυπνάει τη δημιουργικότητα. Σκέφτηκες αμέσως την Πόλη του Φωτός; Όχι άδικα, αφού εκείνη κυριαρχεί στην ποπ – mainstream κουλτούρα ως μια μορφή παραμυθένια απόδρασης.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις κάνει μεγάλα πλάνα για ένα ταξίδι σου, έχεις οργανώσει πολύ πιο πριν εισιτήρια, άδειες, αξιοθέατα και πρόγραμμα για να δεις όσα περισσότερα γίνεται, αλλά μόλις φτάσεις στον προορισμό ξαφνικά τα όνειρα γκρεμίζονται και συνειδητοποιείς πως οι προσδοκίες σου ήταν υψηλότερες απ’ όσο θα έπρεπε.

Αυτό ακριβώς είναι το Σύνδρομο του Παρισιού, το οποίο, αν και φυσικά μπορεί να συμβεί με οποιαδήποτε άλλη πόλη, προήλθε από την απογοήτευση που οι Ιάπωνες ή τελοσπάντων οι κάτοικοι χωρών της Ανατολικής Ασίας, κατά κύριο λόγο, τουρίστες αντιμετωπίζουν μόλις φτάσουν στο Παρίσι, η οποία μπορεί να τους επηρεάσει μέχρι και σωματικά.

Σύνδρομο του Παρισιού | Τι είναι και πώς να το αποφύγεις πριν καν μπεις στο αεροπλάνο

Unsplash

Η εμφάνιση του εν λόγω συνδρόμου απλώνει τις ρίζες του στη δεκαετία του ’80 και γεννήθηκε από τις διαφορές στην κουλτούρα που οι χώρες έχουν μεταξύ τους. Χαρακτηριστικά συμπτώματα αποτελούν οι ζαλάδες, ο κρύος ιδρώτας αλλά και οι τρελοί ρυθμοί της καρδιάς με το φόβο της καταδίωξης, της προκατάληψης ή της εχθρότητας από τους ντόπιους να συναντώνται στις πιο δημοφιλείς απαντήσεις των ατόμων που βίωσαν το Σύνδρομο αυτό.

Το σοκ που οι τουρίστες εξηγούν πηγάζει από το γεγονός ότι κανένα μέρος στον πλανήτη δεν είναι ιδανικό. Όλα έχουν τις φωτεινές αλλά και σκοτεινές πλευρές τους, οι οποίες συνήθως μας αφήνουν με ανοιχτό το στόμα, άλλοτε από ενθουσιασμό κι άλλοτε, πάλι, από τη στραβή γραμμή που παίρνει τη θέση της καμπύλης μακριά από τα πρόσωπά μας.

Σίγουρα έχει συμβεί σε όλους μας κάποια στιγμή…