Εσύ γνώριζες πως η στάση του σώματός σου την ώρα που παίρνεις ένα χάπι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δράση του φαρμακευτικού προϊόντος;

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πάρεις ένα παυσίπονο, έχε στο νου σου πως έρευνα μας άνοιξε τα μάτια και μας έμαθε πώς ακριβώς πρέπει να στεκόμαστε όταν παίρνουμε το χάπι μας και να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, αναφέρουν πως το αν στέκεσαι όρθια ή γέρνεις, καθώς και η πλευρά κλίσης του σώματος, μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα απορροφάται το περιεχόμενο ενός χαπιού από το σώμα.

Όπως αναφέρει η έρευνα, με το να γέρνεις προς τα δεξιά μετά την κατάποση ενός χαπιού θα μπορούσε να επιταχύνει την απορρόφηση κατά περίπου 13 λεπτά, σε σύγκριση με το να παραμένεις σε όρθια στάση.

Η κλίση προς τα αριστερά, μπορεί επίσης να επιβραδύνει την απορρόφηση περισσότερο από μία ώρα.

Την ίδια ώρα, το να στέκεσαι όρθια ή καθισμένη σε ευθεία, είναι «ακόμα ένας εξαιρετικός τρόπος» για να πάρεις ένα χάπι, σύμφωνα με τους ερευνητές της εν λόγω μελέτης.

Αν είσαι ξαπλωμένη μετά τη λήψη ενός χαπιού, η στροφή προς τη δεξιά πλευρά θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο το φάρμακο πρόκειται να απορροφηθεί από το σώμα.