Τα μανιτάρια ή τα αγαπάς ή τα μισείς. Πρόκειται για μια πραγματικότητα η οποία αποδεικνύεται καθημερινά γύρω μας, αφού ακόμα και μέσα στην ίδια οικογένεια ορισμένοι τα αποφεύγουν πανηγυρικά και, στην καλύτερη και πιο ψύχραιμη περίπτωση, τα αφήνουν στην άκρη του πιάτου, και άλλοι, πάλι, τα βάζουν, με την πρώτη ευκαιρία, σε κάθε φαγητό.

Αυτή η συνταγή απευθύνεται στους δεύτερους, καθώς η παρακάτω σάλτσα μανιταριών αποτελεί την ονειρεμένη λύση, η οποία θα αναβαθμίσει γευστικά κάθε πιάτο. Από το ψητό κρέας, τα λαχανικά, το ρύζι ακόμα και τα μακαρόνια.

Ο χρόνος που απαιτείται είναι ελάχιστος και τα υλικά ακόμα πιο λίγα και απλά. Όσο για την τεχνική, αρχάριοι… είναι η τυχερή σας μέρα!

Υλικά

  • 2 κ. σ. βούτυρο
  • 300 γρ. μανιτάρια πλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 125ml νερό
  • 1 κύβο από ζωμό κοτόπουλο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1/4 λευκό κρασί
  • 250ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τον κύβο στο καυτό νερό που έχουμε βράσει και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο και αδειάζουμε τα μανιτάρια. Αφού τα τσιγαρίσουμε για περίπου 5 λεπτά προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλο και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά.

Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί και το σκόρδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι, ενώ μόλις τα υγρά έχουν απορροφηθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους ολοκληρώνουμε με την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα.

Ζουμερή σάλτσα που δε θα αποχωρίζεσαι από κανένα τραπέζι.