Όσο μεγαλώνουμε αντιλαμβανόμαστε πως οι ερωτικές σχέσεις είναι δύσκολες, απαιτητικές και περίπλοκες, σχεδόν όσο και ο γυναικείος εγκέφαλος.

Ωστόσο, είναι και όμορφες, μας κάνουν χαρούμενες και όσο και αν κατά καιρούς τις απορρίπτουμε, όταν έρχονται τελικά τις καλοδεχόμαστε.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως κάθε σχέση περνά από 5 βασικά στάδια, αρκεί φυσικά να κάνει τον κύκλο της και να μην ολοκληρωθεί απότομα.

Μπορείς να σκεφτείς ποια είναι τα 5 στάδια;

Πρώτο Στάδιο: Ο ενθουσιασμός

Για τους περισσότερους είναι το καλύτερο κομμάτι μιας σχέσης, εκείνος ο πρώτος ενθουσιασμός που η ανάγκη για επαφή είναι αυξημένη και όλα μοιάζουν αγγελικά πλασμένα. Τότε, τον πρώτο ρόλο τον έχουν η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, τα οποία μας κάνουν να θέλουμε να είμαστε διαρκώς δίπλα στο ταίρι μας.

Δεύτερο στάδιο: Το χτίσιμο

Σύμφωνα με τους νευροψυχολόγους, στη δεύτερη φάση της σχέσης τα πράγματα χαλαρώνουν και σειρά παίρνει η πιο εις βάθος γνωριμία. Η ντοπαμίνη και η ανδρεναλίνη βρίσκονται στο απογειό τους και μας κάνουν πάρα πολύ χαρούμενους, απλά λίγο πιο ισορροπημένους.

Τα 5 στάδια μιας ερωτικής σχέσης που καθορίζουν οι ορμόνες μας

Τρίτο στάδιο: Η οικειότητα

Στο τρίτο στάδιο έρχονται η ωρίμανση και η οικειότητα να κάνουν τη διαφορά. Τότε μας μπαίνουν σκέψεις για το πού πάει αυτή η σχέση, αν έχει μέλλον και αν μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας μελλοντικά μέσα σε αυτήν.

Τέταρτο στάδιο: Η ειλικρίνεια

Σε αυτό το στάδιο ερχόμαστε αντιμέτωπες με τα ελαττώματα του συντρόφου μας και εκείνος έρχεται αντιμέτωπος με τα δικά μας. Εκεί είναι που τίθεται το θέμα του επόμενου βήματος στη σχέση, με πολλούς δεσμούς να λήγουν τελικά πριν το επόμενο στάδιο.

Στάδιο 5: Η σταθερότητα

Αν έχετε ξεπεράσει όλα τα παραπάνω στάδια, φτάνετε στο πέμπτο, όπου στην ουσία πρόκειται για την απόλυτη αποδοχή. Η ωκυτοκίνη μας κάνει να νιώθουμε πιο όμορφα και οικεία και η βαζοπρεσίνη, που κινητοποιεί εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου που μας χαρίζουν ένα αίσθημα προστασίας και εμπιστοσύνης, εκλύονται στον οργανισμό. Πλέον ξέρουν και τα δυο μέλη πως θέλουν να είναι μαζί, χωρίς δεύτερες σκέψεις.