Ο τρελός ρυθμός στον οποίο το σώμα μας αναγκάζεται να λειτουργεί σε καθημερινή βάση, μέσα από τη δουλειά, τις υποχρεώσεις και το στρες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, πολλές φορές μας οδηγεί στην αίσθηση του πανικού και της απαισιόδοξης διάθεσης.

Ξέρουμε καλά πως αυτή η εκδοχή μας πέρα από το γεγονός ότι δεν κάνει καλό στην υγεία μας, μας στοιχίζει σε επίπεδα ενέργειας και παραγωγικότητας με αποτέλεσμα το mood να κατεβαίνει σε ακόμα πιο low επίπεδα, επηρεάζοντας ακόμα και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Κάπου εκεί, έρχεται να σώσει την κατάσταση μία από τις βασικές αρχές της στωικής φιλοσοφίας, η οποία αποδεδειγμένα είναι κάτι περισσότερο από ευεργετική για την ανθρώπινη ψυχολογία.

Πρόκειται για τον διαχωρισμό όσων συμβάντων και καταστάσεων περνούν από το χέρι μας και άρα μπορούμε να τα μεταβάλλουμε, και εκείνων που υπάρχουν ανεξάρτητα από τη δική μας εμπλοκή και δεν αλλάζουν. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, μπορούμε μόνο να αναγνωρίσουμε την ύπαρξη αλλά και το είδος τους.

Τότε, δε θα τους επιτρέπουμε να μας αγγίξουν, διότι ακόμα κι αν μας στεναχωρούν ή μας απογοητεύουν, δυστυχώς δε μπορούμε να τους δώσουμε άλλη τροπή. Για παράδειγμα, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στην προσπάθειά μας να μορφωθούμε και εν συνεχεία να πετύχουμε την επαγγελματική ανέλιξή μας, αλλά δε μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τα νεύρα ή τη διάθεση του συναδέλφου μας στη δουλειά.

Μια αρχή, της οποία η πράξη έχει θεαματικά αποτελέσματα, χαρίζοντας μια ανάσα ηρεμίας στον εσωτερικό μας κόσμο, διότι η σημαντικότερη σχέση στη ζωή είναι εκείνη με τον εαυτό μας.