Το panettone είναι ένα από τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκά, του οποίου οι ρίζες  βρίσκονται στον βορρά της Ιταλίας, έχει όμως μετακομίσει σε κάθε γωνιά της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες.

Το γλυκό panettone είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ και αφράτο τσουρέκι, με γεύση πορτοκαλιού και λεμονιού – στην παραδοσιακή εκδοχή του.

Σήμερα, εν όψει γιορτών, φτιάχνουμε μαζί βήμα – βήμα… την πιο ελληνική εκδοχή του panettone.

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι
  • 2,5 κουταλιές της σούπας νερό
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 κύβος μαγιά
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ξύσμα από λεμόνι
  • 100 γρ. μείγματος κύβων γλασέ πορτοκάλι
  • 40 ml  ρούμι
Panettone... σπιτικό | Φτιάχνουμε μαζί το πιο διάσημο γλυκό των Χριστουγέννων

Unsplash

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, ενώ παράλληλα τρίβουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε στο νερό προσθέτοντας τη στο αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπημένα αυγά ολόκληρα.

Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 45 περίπου λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μέσα σε πλαστική σακούλα.

Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών, το ποτό και τους κύβους και ύστερα το βούτυρο.
Ζυμώνουμε το ζυμάρι μας μέχρι να γίνει αφράτο και το τοποθετούμε σε ταψί. Σκεπάζουμε το ταψί με υγρό πανί και αφήνουμε ώσπου να τριπλασιαστεί σε όγκο.

Πλάθουμε και πιέζουμε το ζυμάρι με τις γροθιές μας, το ξανασκεπάζουμε και το αφήνουμε για άλλη μία ώρα.

Κάνουμε το ζυμάρι μπάλα και το τοποθετούμε σε πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Όταν το ζυμάρι παίρνει χρώμα, το αλείφουμε με βούτυρο και το ψήνουμε για μισή ώρα.

Βγάζουμε το panettοne απ’ το φούρνο, το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 5 λεπτά και… κόβουμε λαχτάρα!

Έχεις φάει πιο νόστιμο;