Η γυναικεία κακοποίηση -όλων των ειδών και τύπων- είναι πολύ συχνό φαινόμενο, εντός και εκτός οικογενειακής εστίας.

Αν κάτι μας δίδαξε η περασμένη χρονιά, η οποία μέτρησε 13 γυναικοκτονίες στους 11 μήνες που μεσολάβησαν, είναι πως οι γυναίκες κακοποιούνται, βιάζονται και δολοφονούνται δίχως έλεος ακόμα και εν έτει 2021, παρά την τόση ευαισθητοποίηση για το θέμα. Και μάλιστα πολύ συχνότερα από όσο θα έβαζε ο νους μας.

Πολλές ταινίες «μίλησαν» για όλες τις γυναίκες που πέφτουν θύματα των χειριστικών, βίαιων συντρόφων τους, με τρεις εξ’ αυτώννα κατάφεραν να μείνουν για πάντα στην καρδιά και το μυαλό μαςς. Άλλες πιο παλιές, άλλες νεότερες, όλες αποτύπωσαν με καταπληκτικό τρόπο τι βιώνει μία γυναίκα που γίνεται θύμα του κακοποιητή συντρόφου της.

Enough

Στην πιο σημαντική στιγμή της καριέρας της η Jennifer Lopez αρπάζει την κορούλα της και αποφασίζει μέσα στη νύχτα να φύγει μακριά από τον βίαιο σύζυγό της. Αλλάζει ταυτότητα, μαθαίνει πολεμικές τέχνες και αποφασίζει πως δεν θα τον φοβάται πια. Τότε τον αντιμετωπίζει. Πρόκειται για μία εμβληματική ταινία το φινάλε – ωδή στη γυναικεία -ψυχική κυρίως- δύναμη που μας έκανε να παραδεχτούμε πως η JLo είναι πράγματι πολύ καλή ηθοποιός.

Young Promising Woman

Η ταινία απέσπασε Όσκαρ, καταφέρνοντας να μας συγκλονίσει όσο ελάχιστες, καθώς η πλοκή της θυμίζει κοινωνικό πείραμα.

Τι συμβαίνει όταν μία γυναίκα είναι μεθυσμένη και βρίσκεται με έναν άνδρα; Η απάντηση δυστυχώς σοκάρει.

Το Κορίτσι με το Τατουάζ

Η εκμετάλλευση που υφίσταται η Λίσμπεθ από πολλούς και διαφορετικούς άνδρες είναι γροθιά στο στομάχι. Η σκληρή ταινία που δικαίως αποθεώθηκε διεθνώς, παρουσιάζει την ωμότητα και τη σκληρότητα που δείχνουν κάποιοι άνδρες, όταν νιώθουν πως είναι δυνατοί και ισχυροί.

Πρόκειται για παραγωγές που αξίζει να δεις έστω μία φορά στη ζωή σου.