Χουχούλιασμα ή cocooning, δύο λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό αμέσως μόλις αλλάζει το σκηνικό του καιρού.

Tην εποχή εκείνη που ξεκινούν οι πρώτες ψύχρες και που ιδανικό σενάριο είναι το να αράξεις στον καναπέ με μία κουβέρτα, να λιώνεις στο Netflix και να τρως σοκολάτες και ό,τι άλλο ανθυγιεινό τραβά η όρεξή σου. Πόσο ωραίο συναίσθημα είναι αυτό και πόσο μηχανικά έρχεται στο μυαλό μας η ανάσκη για χουχούλιασμα όταν κρυώνει ο καιρός και ο χειμώνας κάνει την παρουσία του αισθητή;

Μπορεί βέβαια καμία φορά αυτό να μας γεμίζει ενοχές, μιας και το αντιλαμβανόμαστε σαν τεμπελιά. Όμως δεν είναι και μας το επισημαίνουν και οι ειδικοί.

Προφανώς, κάθε τέτοια στιγμή συνδυάζεται με μία βαριά, fluffy κουβέρτα, που τις μέρες του χειμώνα, γίνεται το αγαπημένο μας… ένδυμα για τις ώρες που βρισκόμαστε σπίτι. Όλες ξέρουμε πως θα μπορούσαμε να βγούμε και από το σπίτι με αυτές, αν θα ήταν δυνατόν.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine, η γείωση, η χαλάρωση του σώματος  ρυθμίζει την έκκριση της κορτιζόλης, ορμόνης του στρες κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης και του ύπνου.

Η συγκεκριμένη ορμόνη εκκρίνεται έντονα όταν είμαστε ανήσυχοι και κάπως έτσι δημιουργείται το αίσθημα του άγχους και η γενικότερης επιβάρυνση της ψυχολογίας μας.

Ο καναπές και το Netflix είναι φίλοι μας | O επιστημονικός λόγος που το χουχούλιασμα μας κάνει καλό

Με λίγα λόγια, αν έχεις την ανάγκη να αράζεις στον καναπέ, με μία βαριά, ζεστή κουβέρτα, μόνο καλό κάνεις στην ψυχολογία σου, κυρίως σε περιόδους που περνάς δύσκολα λόγω συναισθηματικής ή επαγγελματικής φόρτισης.