Την ώρα που οι περισσότερες από εμάς έχουν ήδη μπει στη διαδικασία αναζήτησης του νέου ταξιδιωτικού τους προορισμού στο εξωτερικό, μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία ήρθε η στιγμή να φτάσει στα αυτιά μας.

Μία πληροφορία που αφορά στο εσωτερικό του αεροπλάνου στο οποίο όλοι μετά τον εγκλεισμό -στον οποίο μας υπέβαλλε η πανδημία του κορωνοϊού- λαχταρούμε να μπούμε.

Αλήθεια, εσύ γνωρίζεις για ποιο λόγο τα καθίσματα των αεροπλάνων -του 90% των αεροπλάνων τουλάχιστον!- είναι σε μπλε χρώμα;

Κόντρα σε ό,τι μπορεί να περνά από το μυαλό σου αυτή τη στιγμή, η επιλογή του συγκεκριμένου χρώματος μόνο τυχαία δεν είναι. Κάθε άλλο.

Βάσει των λεγομένων ειδικών ασχολούνται με την ψυχολογία των χρωμάτων, το μπλε έχει χαλαρωτικές ιδιότητες λόγω του ότι επιβραδύνει τους χτύπους της καρδιάς και την αναπνοή, ευνοώντας με τον τρόπο αυτό σώμα και ψυχή.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Παναγιώτα Δ. Κυπραίου (MSc Ψυχολογία Υγείας, MBPsS – Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) – Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας – Συντονίστρια Σχολών Γονέων), το μπλε χρώμα συνδέεται με τον λάρυγγα και το θυρεοειδή αδένα, επιβραδύνει το μεταβολισμό, μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος, βαθαίνει την αναπνοή και μειώνει την εφίδρωση, ενώ παράλληλα επιβραδύνει τους καρδιακούς παλμούς και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Το βαθύ μπλε, από τη μεριά του, διεγείρει την υπόφυση, η οποία στη συνέχεια ρυθμίζει τον ύπνο μας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστήμονας, σε ψυχολογικό επίπεδο το μπλε είναι το χρώμα της εμπιστοσύνης, της υπευθυνότητας, της αξιοπιστίας, της ειλικρίνειας και της αφοσίωσης. Εκφράζει εσωτερική ασφάλεια και εμπιστοσύνη, ανάγκη για τάξη και κατεύθυνση στη ζωή (προσωπική και επαγγελματική), επιδίωξη ειρήνης και ηρεμίας, προάγοντας τη σωματική και ψυχική χαλάρωση.

Έτσι, οι αεροπορικές εταιρείες το επιλέγουν συστηματικά λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό επιβατών δυσκολεύεται πολύ να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια των πτήσεων, με την ανάγκη να επικρατεί ηρεμία στις καμπίνες να είναι επιτακτική.

Να που τίποτα δεν γίνεται τυχαία λοιπόν…