Το γνωρίζουμε όλες πάρα πολύ καλά: σε καμία σχέση -είτε ερωτική, είτε επαγγελματική, είτε φιλική- δεν λείπουν και δεν γίνεται να λείπουν οι μικροί καυγάδες. Όσα ζευγάρια και αν βλέπεις και θαυμάζεις για την άψογη σχέση που μπορεί να έχουν, υπάρχουν κάποιες μικρές στιγμές έντασης, που ο καυγάς είναι προ των πυλών και τίποτα δεν δείχνει πως μπορεί να τον κατευνάσει.

Συνήθως οι καυγάδες στα υγιή ζευγάρια έρχονται όταν υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας σε κάποιο θέμα και το άτομο που νιώθει θιγμένο σπάνια μπορεί μέσω διαλόγου να ηρεμήσει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι καυγάδες που οδηγούν σε εντάσεις, φωνές και πολλές φορές σε ρήξεις, δημιουργούνται γιατί ο ένας δεν ακούει ουσιαστικά τον άλλο και απαντάει με δικά του επιχειρήματα για να κερδίσει το δίκιο του.

Η δημοσιογράφος των New York Times, Kate Murphy, αναφέρει πως ο γάμος της σώθηκε εξαιτίας δύο μικρών λέξεων, μέσω των οποίων κατάφερε να έχει ουσιαστικούς διαλόγους με τον άνδρα της.

Ποιες είναι αυτές;

«Σε ακούω»

«Δεν φτάνει μόνο να γνέφουμε και να κοιτάζουμε με κενό βλέμμα. Πρέπει να ‘εκτιμάμε’ την ακρόαση. Να σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτά που ακούμε. Πώς θα μας κάνουν καλύτερους. Τι ερωτήσεις πρέπει να κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα το τι συμβαίνει. Πρόκειται περισσότερο για μια ενεργή σκέψη, παρά για απλή ακρόαση». 

Η δημοσιογράφος ανέφερε πως όταν πάνω σε έναν τσακωμό, ο άνδρας της της επιβεβαίωσε πως την ακούει, εκείνη αντί να συνεχίζει να φωνάζει, τον κοίταξε έκπληκτη και ηρέμησε.

«Ένιωσα αμέσως πιο ήρεμη. Κατάλαβα πως όσα έλεγα είχαν κάποιο αντίκρισμα και μπορεί η κουβέντα μας να μην τελείωσε εκεί, αλλά συνειδητοποίησα ότι ο σύζυγός μου δεν είναι ‘εχθρός’. Είμαστε μαζί σε αυτό και προσπαθούμε για έναν κοινό σκοπό, τη σχέση μας».

Τόσο απλό, μα τόσο ουσιαστικό.