Στη διαδρομή μας προς το χειμώνα αντιμετωπίζουμε πολλά εμπόδια τα οποία πρέπει να προσπεράσουμε, με ορισμένα από αυτά να αποτελούν αδιέξοδο κι απλά να μας παγιδεύουν.

Ο λαιμός είναι για ένα από τα πλέον ευαίσθητα σημεία του σώματός μας, με τον πόνο, ενίοτε το βήχα αλλά και το «κλείσιμό» του να κάνουν συχνές εμφανίσεις από την αρχή του φθινοπώρου.

Πολλοί κατατάσσουν την ενόχληση αυτή στις πιο εκνευριστικές κι ανεπιθύμητες αδιαθεσίες, αφού δύσκολα μπορείς να κοιμηθείς, επομένως και να ξεκουραστείς αλλά και διότι δε σου επιτρέπει να συνεχίσεις την καθημερινότητά σου στους κανονικούς της ρυθμούς.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που η φωνή σου σε αποχαιρετήσει ακόμα κι αν κάνεις ό,τι περνάει απ’ το χέρι σου για να την κρατήσεις μαζί σου;

Το πρώτο βήμα είναι να απευθυνθείς στο γιατρό σου και στη συνέχεια να εμπιστευτείς ορισμένους φυσικούς τρόπους, οι οποίοι θα επισπεύσουν τη διαδικασία επαναφοράς της.

Πέρα, λοιπόν, από το κλασικό τσάι ή το ζεστό νερό με μέλι και λεμόνι, ο παρακάτω οδηγός θα σε ανακουφίσει, γνωρίζοντας πως έχεις αρκετά όπλα στα χέρια σου…

Έκλεισε ο λαιμός σου; Έτσι θα επαναφέρεις τη φωνή σου ανώδυνα

Μην προσπαθείς να φωνάξεις

Όσο περισσότερο ζορίζεις τη φωνή σου όταν εκείνη δεν είναι έτοιμη να βγει ακόμα, τόσο περισσότερο καταπονείς την ήδη ερεθισμένη περιοχή και συνεπώς καθυστερείς την αποθεραπεία. Η αφωνία αποτελεί μια ιδανική επιλογή, η οποία μπορεί να είναι δύσκολη αλλά θα προστατέψει τις φωνητικές χορδές σου.

Μην ψιθυρίζεις

Η πεποίθηση ότι το να ψιθυρίσεις είναι προτιμότερο από το να προσπαθήσεις να μιλήσεις κανονικά είναι εσφαλμένη κι αυτό διότι οι φωνητικές χορδές καταπονούνται ακόμα περισσότερο. Η ανάγκη της παντομίμας δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο επιτακτική.

Έκλεισε ο λαιμός σου; Έτσι θα επαναφέρεις τη φωνή σου ανώδυνα

Μέλι

Όλα έχουν το δικό τους timing και κάπως έτσι το μέλι μπορεί να φανεί αντάξιο ενός ισχυρού φαρμάκου, ιδίως όταν φας μια κουταλιά μόλις ανοίξεις τα μάτια σου. Το πρωί πριν φας ή πιεις οτιδήποτε μια κουταλιά θα σε κάνει να ξυπνήσεις γλυκά και να μαλακώσει το λαιμό φέρνοντας σιγά σιγά τη φωνή σου πίσω.

Μη ξεχνάς ότι κάποια πράγματα μπορεί και να είναι στο χέρι σου.