«Ο James Bond υπήρξε βιαστής»: Ο σκηνοθέτης του «No time to die» σοκάρει με τις αποκαλύψεις του

«Σήμερα δεν θα περνούσε πουθενά, κάποτε ήταν Καζανόβας».
«Ο James Bond υπήρξε βιαστής»: Ο σκηνοθέτης του «No time to die» σοκάρει με τις αποκαλύψεις του
YouTube/James Bond 007

Η τοξική αρρενωπότητα είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει ιδιαίτερα την κοινωνία, τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Το κίνημα #metoo μας έδειξε την αλήθεια ξεκάθαρα και αποκάλυψε κάποιες αντρικές συμπεριφορές που ενώ κάποτε μπορεί να ήταν αποδεκτές, πλέον -ευτυχώς- καταγγέλλονται και τιμωρούνται.

Φυσικά, στο Hollywood δεν θα μπορούσαν αυτές οι συμπεριφορές να μην «ανθίζουν», με το coming out πολλών ηθοποιών να ξεκινά μία τεράστια επανάσταση απέναντι στους κακοποιητές άνδρες ηθοποιούς.

Θα μπορούσε, όμως, η μυθοπλασία του παρελθόντος να σταθεί στο σήμερα στο κινηματογραφικό πανί χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις; Η απάντηση έρχεται από τον πλέον αρμόδιο και είναι συγκλονιστική.

Ο Cary Fukunaga, σκηνοθέτης του τελευταίου «James Bond 007», θίγει ακριβώς αυτό το θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τα κορίτσια του James» δεν ήταν πάντα δυναμικά. Μερικές φορές ήταν ευάλωτα και σε δύσκολες καταστάσεις δεν αντιστέκονταν στο βλέμμα του ήρωα. «Εκείνες έλεγαν ‘όχι’ κι εκείνος έλεγε ‘ναι’ και έπειτα τις έσφιγγε στην αγκαλιά του. Κάποτε τον θεωρούσαμε Καζανόβα, σήμερα δεν θα είχε την έγκριση κανενός».

Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας: «Είναι στο Thunderball ή στο Goldfinger που βασικά ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Sean Connery βιάζει μια γυναίκα. Εκείνη λέει όχι κι αυτός ναι. Αυτό δεν θα περνούσε σήμερα».

Στο  «Thunderball», o Bond σφίγγει με δύναμη την νοσοκόμα Patricia Fearing και την πιέζει να τον φιλήσει, λέγοντας της «υποψιάζομαι ότι η σιωπή μου θα είχε το τίμημά της», εννοώντας πως αν συvευρεθεί μαζί του, δεν θα πει στο αφεντικό της να την απολύσει.

 

Ένα παρόμοιο σκηνικό βλέπουμε και στην ταινία «Goldfinger», όπου ο 007 πέφτει κυριολεκτικά πάνω στην Pussy Galore με βία, που υποδύεται η Honor Blackman.

Από τους κριτικούς του κινηματογράφου, αλλά και από κάποιους θεατές των ταινιών, ο James Bond φαινόταν πάντα σεξιστής και κακός με τις γυναίκες.

«Δεν μπορείς να αλλάξεις τον Bond μέσα σε ένα βράδυ και να τον κάνει ένα διαφορετικό πρόσωπο. Αλλά μπορείς σίγουρα να αλλάξεις τον κόσμο γύρω του και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργήσει σε αυτόν τον κόσμο. Είναι μια ιστορία για έναν λευκό άντρα που είναι κατάσκοπος, πρέπει να έχεις τη θέληση να σκύψεις πάνω από την ιστορία και να κάνεις τις γυναίκες κάτι παραπάνω από απλά τεχνάσματα», συμπληρώνει ο σκηνοθέτης.

Στην τελευταία ταινία του James Bond, για πρώτη φορά δεν θα υπάρξει κορίτσι του James Bond, αλλά μία ισάξια με εκείνον γυναίκα, την οποία θα υποδύεται η Lashana Lynch, η οποία γράφει ιστορία στον ρόλο της Nomi, της πρώτης μαύρης γυναίκας 007.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα πούμε εμείς και θα ευχηθούμε να σταματήσουν επιτέλους οι ταινίες, σειρές, ριάλιτι που υποβιβάζουν τη γυναικεία υπόσταση με κάθε τρόπο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.