Το άγχος και το συνεχές, ανεξήγητο στρες αποτελούν καταστάσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωπες σχεδόν σε κάθε περίοδο της ζωής μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Κάποιες μέρες αποδεικνύονται ακόμα δυσκολότερες, με τις κρίσεις πανικού να κάνουν την εμφάνισή τους ως τρανή απόδειξη πως η ψυχολογία μας… δεν είναι στα καλύτερά της.

Οι ψυχολόγοι έχουν κατά καιρούς συστήσει άκρως βοηθητικές τεχνικές αποβολής στρες, με τις οποίες μπορούμε να χαλαρώσουμε, να αποσπάσουμε την προσοχή μας και τελικά να καταπολεμήσουμε αυτή την δύσκολη κατάσταση. Όμως υπάρχει και πάντα θα υπάρχει και η μουσική, που στις περισσότερες περιπτώσεις, κάνει το θαύμα της.

Σύμφωνα με τους ερευνητές νευροεπιστήμονες του Εργαστηρίου Mindlab της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίοι ανέλυσαν δεδομένα των εγκεφαλικών λειτουργιών ατόμων που κάνουν αγχωτικά επαγγέλματα (αστυνομικών, γιατρών, οδηγών ταξί, χρηματιστών και άλλων) ενώ εκείνοι άκουγαν διάφορα χαλαρωτικά τραγούδια, ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι αποδείχτηκε πως μειώνει το στρες κατά 65% όταν το ακούμε.

Ποσοστό τεράστιο αν αναλογιστείς πως η γιόγκα, η ρύθμιση της αναπνοής και το χαλαρωτικό ντους «χτυπούν» πολύ μικρότερο σκορ.

Το τραγούδι στο οποίο πρέπει να πατήσεις το play την ώρα που νιώθεις πως το στρες έχει καθίσει σαν πέτρα πάνω στο στήθος σου και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα, φέρεται να είναι το «Weightless» των Marconi Union. Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες, οι άνθρωποι που βίωναν άγχος και άκουγαν το συγκεκριμένο τραγούδι χαλάρωναν τους παλμούς τους, αφήνοντας πίσω κατά 11 μονάδες την Adele και τους Coldplay.

Η επίδραση του συγκεκριμένου τραγουδιού, αποδείχτηκε άκρως θετική για την πλειοψηφία των συμμετεχόντων, ενώ η καρδιά τους λειτουργούσε με φυσιολογικούς παλμούς και η κορτιζόλη, η ορμόνη του άγχους, έπεσε εντυπωσιακά.

Για του λόγου το αληθές, παρακάτω στο παραθέτουμε για να δεις αν επιδρά με τον ίδιο τρόπο και σε σένα.