Μια σειρά φωτογραφιών για μία από τις συλλογές υψηλής ραπτικής του Dior, με φόντο τον εμβληματικό Παρθενώνα το 1951, αποτέλεσε την έμπνευση για τη συλλογή Cruise 2022 του οίκου Dior.

Στην καρδιά της πόλης που είναι αφιερωμένη στη θεά Αθηνά, η Maria Grazia Chiuri αναβιώνει τη γενεαλογία της και παίζει με τους κώδικες – η τέχνη δεν ενυπάρχει μόνο στο έργο τέχνης αλλά στην ικανότητα του καλλιτέχνη να δημιουργεί – όπως με τον χιτώνα.

Το ένδυμα της θεάς, που φέρνει στο νου αρχαία μαρμάρινα αγάλματα, είναι τολμηρά αιθέριο χάρη στην υφή των υφασμάτων και τις χειροποίητες πιέτες που δημιουργούν έναν κιαροσκούρο κυματισμό.

Dior Cruise 2022 |  Φαντασμαγορικό fashion show με φόντο τον Παρθενώνα

Οι ρίζες του πολιτισμού μας αναβιώνουν – όχι μέσα από ένα πρίσμα νοσταλγίας, αλλά μέσα από την επιθυμία μας να ανασυνθέσουμε, στο παρόν, όσα κατ’ ανάγκη κατακερματίσαμε προκειμένου να κατανοήσουμε τον κόσμο.

Η Maria Grazia Chiuri εμπνεύστηκε από τον Giorgio De Chirico, πρωτοπόρο του σουρεαλισμού, ο οποίος ανέτρεξε σε έντονες μνήμες από την Ελλάδα για να ζωγραφίσει μεταφυσικά τοπία που στέκονται παγωμένα μέσα στις σιωπηλές αντιθέσεις του φωτός και της σκιάς.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του οίκου, στη συνέχεια εξερεύνησε το σύμπαν του Αλέξανδρου Ιόλα, του κοσμοπολίτη γκαλερίστα που διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Ελλάδα και το σπίτι του στην Αθήνα. Εκεί, συγκέντρωσε μια εκπληκτική συλλογή από αγγεία διακοσμημένα με σώματα παλαιστών που αλληλεπιδρούν.

Dior Cruise 2022 |  Φαντασμαγορικό fashion show με φόντο τον Παρθενώνα

Κοντινά πλάνα από αυτές τις σιλουέτες ξεχωρίζουν σε σκίτσα από τον καλλιτέχνη Pietro Ruffo ή καμουφλάρονται σε ορισμένα αθλητικά ενδύματα. Μια σύνθεση που προέκυψε μετά από καλά εμπεριστατωμένη έρευνα και αποτελεί τον σκελετό και ταυτόχρονα το μανιφέστο ενός σώματος που κινείται ξεπερνώντας τα φυλετικά όρια, με φόντο το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου παρουσιάζεται η συλλογή Cruise.

Αυτό το σώμα φορά μια σειρά από λευκά κοστούμια – σακάκια και παντελόνια – σαν αυτά που φορούσε η Marlene Dietrich, τα οποία συνθέτουν ένα λεξικό ενδυματολογίας που ισορροπεί μεταξύ κλασικισμού και ελευθερίας: το υπερμεγέθες μοτίβο πιε ντε πουλ γίνεται ελληνικό, ο κάνναβος αποκαλύπτει νέα αφηρημένα σχέδια.

Dior Cruise 2022 |  Φαντασμαγορικό fashion show με φόντο τον Παρθενώνα

Το χρυσό συνδιαλέγεται με το λευκό και το στοιχείο της κουκούλας εμφανίζεται σε διαφορετικά look σαν σημείο στίξης, σαν μια χαραγμένη επιγραφή.

Dior Cruise 2022 |  Φαντασμαγορικό fashion show με φόντο τον Παρθενώνα

Το γαλάζιο της Ελλάδας γίνεται ταυτόχρονα σήμα κατατεθέν και φόρος τιμής.

Κάθε συλλογή είναι μια συνεχής αντανάκλαση των προτύπων που διακρίνουν τη μόδα και τον οίκο Dior, μια αφορμή για την περαιτέρω διεύρυνση της συλλογικής εργασίας.

Η Maria Grazia Chiuri υπογραμμίζει πόσο πολύ οι ποικίλες απεικονίσεις της θηλυκότητας στις δημιουργίες του Dior, αναδύονται από ένα παρελθόν που υμνεί μία ομορφιά με πολύπλευρες μορφές.