Τρία λαχανικά είναι καλύτερο να τρως μαγειρεμένα παρά ωμά

Κόντρα στη θεωρία που θέλει τα λαχανικά να χάνουν τις βιταμίνες τους όταν βράζονται.
Ο απλός τρόπος για να μην μαυρίσουν ποτέ ξανά τα faux κοσμήματά σου

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας ακούμε πως πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά ωμά, γιατί αλλιώς χάνουν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους.

Πόσο ισχύει όμως αυτό;

Κι όμως, αυτή η θεωρία δεν ισχύει σε τρεις περιπτώσεις λαχανικών, τα οποία μέσω του μαγειρέματος διασπούν τα σκληρά τοιχώματα των κυττάρων και έτσι καθιστούν ευκολότερη την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Παρακάτω θα δεις ποια λαχανικά πρέπει να τρως μαγειρεμένα για να καταφέρνεις τη μέγιστη συλλογή βιταμινών.

Καρότο

Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, συστατικό το οποίο δίνει στα καρότα το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα και είναι απαραίτητο για την υγεία των ματιών.

Το συστατικό αυτό, μετατρέπεται στο σώμα μας σε βιταμίνη Α, η οποία εκτός από τα μάτια, είναι ωφέλιμη και για το ανοσοποιητικό. Μια αμερικάνικη μελέτη του 2002 συμπέρανε πως  το μαγείρεμα του καρότου αυξάνει την ποσότητα του β-καροτένιου που απορροφά το σώμα.

Τρία λαχανικά είναι καλύτερο να τρως μαγειρεμένα παρά ωμά

Ντομάτα

Οι ωμές ντομάτες μας χαρίζουν το 4% του λυκοπένιου που περιέχουν. Αυτό συμβαίνει καθώς οι ντομάτες έχουν σκληρά κυτταρικά τοιχώματα που δυσκολεύουν την απορρόφηση του λυκοπενίου από το σώμα. Όταν μαγειρεύονται όμως, το σώμα μπορεί να τα διασπά σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.

Σπαράγγια

Τα πλούσια στις αντικαρκινικές βιταμίνες A, C και E, καθώς και σε φολικό οξύ, σπαράγγια, λόγω των σκληρών τοιχωμάτων των κυττάρων τους δεν διασπώνται από τον οργανισμό μας.

Τρία λαχανικά είναι καλύτερο να τρως μαγειρεμένα παρά ωμά

Αντίθετα, το μαγείρεμα τους μας χαρίζει την πιο υγιεινή εκδοχή τους.