Eurovision: 9 τραγούδια που έχασαν την πρωτιά αλλά κέρδισαν για πάντα την καρδιά μας και παίζουν μέχρι σήμερα

Όταν οι αριθμοί δεν έχουν τίποτα απολύτως να μας πουν.
Eurovision: 9 τραγούδια που έχασαν την πρωτιά αλλά κέρδισαν για πάντα την καρδιά μας και παίζουν μέχρι σήμερα

Της Τζίλα Ζυλυφτάρι

Οι λάτρεις της Eurovision διανύουν τις αγαπημένες μέρες της χρονιάς, όπου οι ημιτελικοί χαρίζουν πρώτη γεύση στα μουσικά αυτιά των eurofans που μεταμορφώνονται σε ειδικούς, πιάνουν χαρτί και μολύβι, κρατώντας σημειώσεις και υποστηρίζουν μέχρι τέλους την δική τους αγαπημένη χρυσή δεκάδα.

Πόσες φορές έχεις πιστέψει σε ένα τραγούδι, το οποίο θεωρείς ανώτερο από τα υπόλοιπα, αλλά τελικά κάποιο outsider, για τα δικά σου δεδομένα, σου χαλάει τα σχέδια;

Κι όμως, δεν είσαι μόνος. Άλλωστε, τίποτα δεν τελειώνει στην ανάδειξη του νικητή, αντίθετα, τότε αρχίζουν όλα.

Κάπως έτσι, τραγούδια που αγαπήθηκαν κατάφεραν να ακούγονται στη συνέχεια σε μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης, εξατμίζοντας την ανάμνηση των νικητών.

Shake it – Σάκης Ρουβάς (Ελλάδα)

Τον είδαν, τον ερωτεύτηκαν και σίγουρα το… «κούνησαν» όπως ο τίτλος επιτάσσει. Το 2004, η Ρουσλάνα «χόρεψε άγρια» στην Κωνσταντινούπολη αλλά σίγουρα το χορό της δε μπόρεσε να μιμηθεί ο κόσμος στην καθημερινή ζωή.

Όσο για το Shake it, που «σφραγίστηκε» πάνω του ο αριθμός 3, τα βήματα, η αποκαλυπτική αλλαγή των ρούχων, το σακάκι που σκίστηκε αλλά και η ανάποδη τούμπα στον αέρα θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό μας αλλά και στις εμπειρίες που ακολούθησαν… γιατί όλες έχουμε αρκετές.

Tornero – Mihai Traistariu ( Ρουμανία)

Το 2006 μπορεί οι Lordi να κέρδισαν όλες τις εντυπώσεις με την εκκεντρική τους εμφάνιση αλλά και το τραγούδι, το οποίο συζητήθηκε αρκετά, εκείνο, όμως που τραγουδήθηκε στις βραδινές εξόδους ήταν το Tornero ή αλλιώς “I will return”.

Ο τίτλος αποδείχθηκε προφητικός αφού μπορεί να μην έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης, τερμάτισε, όμως, στην 4η θέση, έμεινε στα playlist των DJs και αν και δεν ξέραμε κανέναν άλλο στίχο, τη λέξη “tornero” όλοι την έχουμε προφέρει το καλοκαίρι του 2006.

Never Let You Go – Dima Bilan (Ρωσία)

Την ίδια χρονιά, μια ανάσα πριν το χρυσό μετάλλιο βρέθηκε ο Dima Bilan στον τελικό του 2006 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τους 248 βαθμούς να τον αφήνουν στη δεύτερη θέση.

Οι εύκολοι στίχοι, όμως, η μουσική που κολλάει στο νου και η παρουσία του νεαρού αγοριού παρέτειναν τη διάρκεια ζωής του τραγουδιού και τελικά ούτε εμείς «τον αφήσαμε ποτέ να φύγει».

Shady Lady – Ani Lorak (Ουκρανία)

Το διαχρονικό φόρεμα της Ani Lorak τιμήθηκε αρκετά ως προς το στυλ του στη φετινή Eurovision, αποδεικνύοντας ένα ακόμα στοιχείο για το δυναμικό χαρακτήρα της αποστολής, όπου έχασε τη θέα του ανώτερου βάθρου εξαιτίας της Ρωσίας και του Dima Bilan που αυτήν τη φορά επέστρεψε με αέρα νικητή.

Ο ρυθμός, η θηλυκή και παράλληλα γλυκιά παρουσία της, άνοιξαν τα σύνορα για το κομμάτι που δεν έμεινε απλά στη Eurovision της Σερβίας το 2008, αλλά, αντιθέτως, δεν έλειψε από κανένα πάρτι στο οποίο τα κορίτσια δεν ένιωσαν να αποθεώνονται για τις χορευτικές τους ικανότητες.

Sirusho – Qele, Qele (Αρμενία)

Το 2008 στο Βελιγράδι, θα λέγαμε πως αποτελεί μια από τις βραδιές τελικού που οι χορευτικές ψυχές του Eurovision fan club ευχαριστήθηκαν. Και ναι, από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείψει ο στίχος που ακόμα κι αν δεν έχεις παρακολουθήσει το διαγωνισμό, τον έχεις ακούσει αλλά καθόλου απίθανο δεν είναι να τον έχεις χορέψει κιόλας.

Η νεανική ενέργεια, το μπρίο και η τσαχπινιά της Sirusho εκτιμήθηκαν και τιμήθηκαν παρά την τέταρτη θέση, προσκαλώντας μας σε ένα ξέφρενο χορό.

«Πάμε, πάμε», λοιπόν, να θυμηθούμε ξανά το γιατί.

Dum Tek Tek – Hadise (Τουρκία)

Η εκρηκτική παρουσία της, αλλά και τα χορευτικά τεχνάσματα δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο στη Ρωσία, όπου το 2009 είχε τη δύσκολη αποστολή να τα βάλει με τον Alexander Rybak και το «παραμύθι» του.

Αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση το τραγούδι της νίκης σημείωσε πραγματική επιτυχία, αφού μπορούσες να το ακούσεις ακόμα και σε ringtone στα κινητά μικρών και μεγάλων, η Hadise μας έκανε όλους να ξεβολευτούμε από την καρέκλα και να κουνηθούμε σε ρυθμούς Dum Tek Tek.

Πρόκειται για μια δεύτερη θέση που δε θα παραξενευτούμε αν ακόμα και σήμερα ακούσουμε στο μπαρ με το ποτό στο χέρι.

Always – Aysel & Arash (Αζερμπαϊτζάν)

Το performance που μας έκανε να αναθεωρήσουμε σχετικά με τα ντουέτα στο μουσικό διαγωνισμό είναι αδιαμφισβήτητα το Always, που την ίδια χρονιά κατάφερε να καταλάβει στην τελευταία θέση της τριάδας, αλλά έμεινε «για πάντα στο μυαλό μας, για πάντα στην καρδιά μας».

Οι απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα το ανέδειξαν σε top hit των δροσερών καλοκαιριών εξορμήσεων, με τα beach bars να μην παραλείπουν να το βάζουν και τα τραπέζια να αποκτούν… παρέα και όχι άδικα.

Fuego – Ελένη Φουρέιρα (Κύπρος)

Το δικό μας κορίτσι μας έχει συνηθίσει σε αισθησιακές, γεμάτες ενέργεια εμφανίσεις που σε ξεσηκώνουν. Αυτή τη φορά και συγκεκριμένα το 2018, έβαλε «φωτιά» στην Πορτογαλία με μια παρουσία που κέρδισε το θαυμασμό αντρών και γυναικών, ενώ τη χορογραφία προσπάθησαν όλοι να μιμηθούν.

Ωστόσο, το όνομά της γράφτηκε στη δεύτερη θέση, αφού το Ισραήλ και συγκεκριμένα η Netta με το “Toy” κέρδισε το παιχνίδι.

Τι συνέβη , όμως, στα charts; Το Fuego δεν έλειψε από κανένα party, γυμανστήριο, αμάξι…

 Secret Combination –  Kαλομοίρα (2008)

Εντάξει, έχουμε καταστήσει σαφές πως το 2008 δεν χορταίναμε να μετράμε επιτυχίες στη Eurovision. Αλλά το γεγονός πως η δικιά μας Καλομοίρα γύρισε πίσω με την τρίτη θέση δεν το χωνέψαμε ποτέ.

Μπορεί ο Ρώσος να επέστρεψε και να πήρε την πρωτιά, αλλά ο «Μυστικός Συνδυασμός» της Καλομοίρας παραμένει ένα από τα πιο eurovisionικά τραγούδια που η χώρα μας έστειλε ποτέ στον διαγωνισμό.

Και ένα από τα ωραιότερα επίσης…