Ο λόγος που η επιστήμη σε καλεί να πεις «όχι» στο αλκοόλ με το άνοιγμα της εστίασης

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα που πρέπει να διαβάσεις.
Ο λόγος που η επιστήμη σε καλεί να πεις «όχι» στο αλκοόλ με το άνοιγμα της εστίασης

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Ο κορωνοϊός βρίσκεται ακόμα εδώ και ακόμα και αν  άνοιξε η εστίαση και το lockdown αποτελεί παρελθόν, πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για να μην κολλήσουμε.

Μια έρευνα από την Αμερική, λοιπόν έρχεται να μας διδάξει κάτι πολύ ενδιαφέρον και πολύ χρήσιμο για τις μέρες και κυρίως… τις νύχτες που ακολουθούν και πρόκειται να  μας βρουν σε κάποιο μπαράκι να πίνουμε το ποτό μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας Κάθριν Φέαρμπερν του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Urbana-Champaign,  χρησιμοποίησαν ως δείγμα 212 υγιείς νέους που χωρίστηκαν σε ζευγάρια.

Οι μισοί από αυτούς κλήθηκαν να πιούν ποτά  με φίλους και οι άλλοι μισοί με ξένους. Η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε μέχρι επιπέδων μέθης και οι αλληλεπιδράσεις κάθε ζεύγους βιντεοσκοπήθηκαν.

Τότε, οι επιστήμονες μελέτησαν την  απόσταση ανάμεσα στα δύο άτομα κάθε ζευγαριού με τη βοήθεια ανάλυσης των βίντεο μέσω μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης και έτσι διαπιστώθηκε ότι οι φίλοι τείνουν να πλησιάζουν ο ένας τον άλλο είτε καταναλώνουν αλκοόλ είτε όχι.

Ο λόγος που η επιστήμη σε καλεί να πεις «όχι» στο αλκοόλ με το άνοιγμα της εστίασης

Αντίθετα, κάποιος πλησιάζει σωματικά έναν ξένο μόνο εάν έχει πιει αλκοόλ, ιδίως σε βαθμό που έχει μεθύσει.

Όπως διαπιστώθηκε, κατά μέσο όρο η απόσταση ανάμεσα σε δύο ξένους που έχουν πιει αρκετό αλκοόλ μειώνεται κατά ένα εκατοστό κάθε τρία λεπτά. Αντίθετα, δεν υπάρχει στενή επαφή ανάμεσα σε ξένους που δεν πίνουν αλκοόλ.

Η ψυχολόγος Λάουρα Γκουριέρι που συμμετείχε στην έρευνα, ανέφερε:

«Η μελέτη δείχνει ότι, καθώς περνάει η ώρα, το αλκοόλ μειώνει τη φυσική απόσταση ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν γνωρίζονταν προηγουμένως. Αυτή η διαπίστωση είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19, επειδή δείχνει ότι το αλκοόλ μπορεί να διευκολύνει τη μετάδοση του κορονοϊού και να εμποδίσει την τήρηση των οδηγιών για κοινωνική αποστασιοποίηση».

Οπότε τώρα ξέρεις πως πρέπει να συμπεριφερθείς για να παραμείνεις υγιής στην επόμενη σου έξοδο. Και το σημαντικότερο; Επιβάλλεται να είσαι πολύ φειδωλή με το αλκοόλ.