Έρευνα αποκαλύπτει: Αυτό είναι τελικά το μυστικό της ευτυχίας

Είναι πιο δύσκολο από ό,τι νομίζεις.
Έρευνα αποκαλύπτει: Αυτό είναι τελικά το μυστικό της ευτυχίας

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Το -άγνωστο-μυστικό της ευτυχίας είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει αρκετά κατά καιρούς και η αλήθεια είναι πως θα παρακαλούσαμε να μας αποκαλύψει κάποιος ποιο είναι αυτό τελικά.

Τι κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο; Τα χρήματα ή η φήμη; Οι φίλοι ή ο έρωτας; Και αν ενώ όλα πηγαίνουν καλά στη ζωή μας, γιατί ακόμα και τότε δεν νιώθουμε ευτυχισμένες;

Οι ψυχολόγοι, από τη μεριά τους, υποστηρίζουν πως ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά την ευτυχία, ωστόσο το ταξίδι είναι ίδιο για όλους. Ένα ταξίδι που κρύβει μια τεράστια ανατροπή!

Έρευνα που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Dr. Brett Ford, μας ενημερώνει πως τελικά τα αρνητικά συναισθήματα είναι εκείνα που μας οδηγούν μακροπρόθεσμα στην ευτυχία!

Οι ερευνητές στην προσπάθεια τους να συσχετίσουν τα αρνητικά συναισθήματα με την εξέλιξη του ανθρώπου σε σημαντικούς τομείς της ζωής του, συμπέραναν πως μόνο όσοι «αγκάλιαζαν» τη θλίψη, την απογοήτευση, την οργή, τη ζήλια και την απόγνωση, κατάφεραν να να φτάσουν πιο κοντά σε αυτό που ονομάζεται γαλήνη, ηρεμία και τελικά ευτυχία.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι συμμετέχοντες που δήλωσαν πως επέτρεψαν στον εαυτό τους να βιώσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα στο έπακρον -και ειδικά εκείνοι που ξεσπούσαν κλαίγοντας- καταφέρνουν να βγαίνουν από τις «μάχες» αλώβητοι και ξεπερνούν τα δύσκολα πιο άμεσα, σε σχέση με εκείνους που τα κουκουλώνουν.

Έρευνα αποκαλύπτει: Αυτό είναι τελικά το μυστικό της ευτυχίας

Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη μελέτη, αλλά και από όλα όσα μας αναφέρουν οι ψυχολόγοι, χρειάζεται να επιλέγουμε τον επίπονο δρόμο για να καταφέρνουμε να πηγαίνουμε ένα βήμα παρακάτω. Κάπως έτσι θα αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας και θα νιώσουμε στο μέλλον αυτό που λέμε ευτυχία.

Τα ευχάριστα; Αν οι φίλες σου, λοιπόν, σε λένε «drama queen» να ξέρεις πως βρίσκεσαι πιο κοντά στην ευτυχία από εκείνες!