Τρία πράγματα που επιδεινώνουν το άγχος σου αντί να το μειώνουν

Δεν το καταλαβαίνεις αλλά συμβαίνει.
Τρία πράγματα που επιδεινώνουν το άγχος σου αντί να το μειώνουν

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Η αλήθεια είναι πως αυτή η περίοδος αποτελεί πηγή άγχους ακόμα και στην περίπτωση των γυναικών που μέχρι σήμερα δεν είχαν καν… συναντηθεί μαζί του.

Η πανδημία, τα οικονομικά προβλήματα και όλα αυτά τα δύσκολα δεδομένα που καλούμαστε να διαχειριστούμε λόγω αυτής, αυξάνουν το στρες σε δραματικά -σε πολλές περιπτώσεις- επίπεδα.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλές από εμάς τείνουμε να αναζητάμε τρόπους να χαλαρώσουμε, θεωρώντας πως πρόκειται για «συνταγές» αξιόπιστες και αποτελεσματικές.

Είναι όμως πράγματι έτσι τα πράγματα;

Δυστυχώς, κάποιες τακτικές που θεωρούμε αποτελεσματικές, εντέλει μόνο αυτό δεν είναι, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, καταλήγουν να αυξάνουν το άγχος μας αντί να μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε.

Ποιες είναι αυτές;

Αποφεύγεις να δεις τα πράγματα κατάματα

Μπορεί να έχεις οικονομικό πρόβλημα και να αποφεύγεις να κοιτάξεις τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις που έχεις να πληρώσεις γιατί… αγχώνεσαι. Μπορεί να έχεις πρόβλημα στη σχέση και αποφεύγεις να μιλήσεις με τον σύντροφό σου γιατί… πάλι αγχώνεσαι.

Ο «στρουθοκαμηλισμός» αυτός, όμως, σε φορτώνει έξτρα άγχος και σε καμία περίπτωση δεν σε βοηθά να χαλαρώσεις. Είναι πολύ πιο σοφό να ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις παρά να κάνεις πως δεν συμβαίνει τίποτα, καθώς έτσι όλα απλά όλα τα προβλήματα γιγαντώνονται!

Τρία πράγματα που επιδεινώνουν το άγχος σου αντί να το μειώνουν

Ατελείωτο σκρολάρισμα στο κινητό

Εσύ μπορεί να χαζεύεις λίγο το κινητό πριν κοιμηθείς για να χαλαρώσεις, όμως τι βλέπεις στο κινητό; Δυσάρεστες ειδήσεις, δυσοίωνες προβλέψεις, άπιαστα πρότυπα ομορφιάς και συνταγές μιας ευτυχίας που δεν μπορείς να ακουμπήσεις. Τι σου προκαλεί αυτό;

Άγχος, άγχος και άγχος! Βάλε λίγη μουσική στα ακουστικά σου και ονειρέψου τη στιγμή που θα βρεθείς σε μια συναυλία. Τότε και μόνο τότε θα καταφέρεις να ξεμπλοκάρεις την σκέψη σου.

Αλκοόλ, αυτός ο εχθρός

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Οι περισσότερες από εμάς έχουμε καταφύγει σε ένα ποτηράκι αλκοόλ για να χαλαρώσουμε μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, όμως μάντεψε. Δεν πάει έτσι το πράγμα. Διότι το αλκοόλ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να σε κάνει να νιώσεις χειρότερα ή ακόμα και να σε οδηγήσει σε κρίση πανικού.

Το ποτό, βλέπεις, σε χαλαρώνει μόνο όταν δεν είναι αυτός ο σκοπός σου όταν το καταναλώνεις, ενώ συνήθως σου μεγεθύνει το πρόβλημα. Σίγουρα, είσαι πολύ πιο δυνατή από κάποια που χρειάζεται δεκανίκια για να καταφέρει να ηρεμήσει και να κοιμηθεί.

Και τώρα που τις μάθαμε αυτές τις λάθος τακτικές, ας τις εμπεδώσουμε και ας τις πετάξουμε από την καθημερινότητα μας.