Μπορεί η μητέρα σου να καθορίσει την ερωτική σου ζωή;

Ω ναι.
Μπορεί η μητέρα σου να καθορίσει την ερωτική σου ζωή;

Της Τζίλα Ζυλυφτάρι

Το δέσιμο που αναπτύσσεται μεταξύ παιδιού και μητέρας δημιουργεί πολυποίκιλους κόμπους οι οποίοι, με τη σειρά τους, επηρεάζουν σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής του.

Μία από αυτές αποτελεί και η ερωτική σφαίρα, με τη μητέρα να αποτελεί το πρόσωπο – κλειδί στις επιλογές που ακολουθούμε.

Κι όμως, ακόμα κι αν δεν ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών που στο τέλος της ημέρας κάθονται μαζί της στον καναπέ και τη συμβουλεύονται για τα καινούργια δρώμενα στα θέματα της καρδιάς, η έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Οχάιο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLΟS One» επιβεβαιώνει αυτό που λαϊκά λέμε «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει».

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε αλλά τα πρότυπα καλλιεργούνται μέσα στο σπίτι και το οικογενειακό περιβάλλον. Εάν το παιδί, από πολύ μικρή ηλικία έχει συνηθίσει ως εικόνα τη μητέρα του δεμένη με τον πατέρα του αλλά και τη στενή σχέση όλων των μελών, έχει περισσότερες πιθανότητες να επιδιώξει να χτίσει έναν αντίστοιχο τύπο οικογένειας.

Μπορεί η μητέρα σου να καθορίσει την ερωτική σου ζωή;

Αντίθετα, εάν η ερωτική ζωή της μητέρας ήταν ανέκαθεν πολυτάραχη με την παρουσία αρκετών και διαφορετικών συντρόφων, θα στραφεί στην αναζήτηση του εφήμερου, ενώ  η συναισθηματική αστάθεια και η ανασφάλεια θα το τρομάζουν σε κάθε έννοια δέσμευσης.

Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί το πόρισμα της έρευνας, το οποίο υπογράμμισε πως για κάθε πρόσθετο σύντροφο ή σύζυγο της μητέρας, σημειώνεται μια αύξηση της τάξης του 6% στον αριθμό των συντρόφων της κόρης.

Τα παιδιά, βλέπεις, κληρονομούν, μαθαίνουν και μιμούνται τις συνήθειες οι οποίες καθορίζουν τη ζωή εν γένει.