Οι ψυχολόγοι απεφάνθησαν: To μοναδικό πράγμα για το οποίο όλοι μετανιώνουμε στη ζωή μας

Και μίλησαν στις ψυχές μας.
Οι ψυχολόγοι απεφάνθησαν: To μοναδικό πράγμα για το οποίο όλοι μετανιώνουμε στη ζωή μας

Της Τζίλα Ζυλυφτάρι

Έχεις αναλογιστεί ποτέ τι θα γινόταν αν…; Σίγουρα, κι επειδή τα σενάρια παίρνουν ποικίλες πορείες, μάθε πως δεν είσαι η μόνη.

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο όλοι θα θέλαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να διαμορφώναμε διαφορετικά την επιλογή μας.

Σημαντικά περιστατικά που έχουν ταρακουνήσει τη ζωή μας στο οικογενειακό, φιλικό, ερωτικό, εργασιακό περιβάλλον μας έχουν προβληματίσει αρκετά ή μας έχουν διχάσει μη μπορώντας να αξιολογήσουμε αν, τελικά, πήραμε τη σωστή απόφαση τότε.

Δύο Αμερικανοί ερευνητές ψυχολόγοι οι οποίοι δημοσίευσαν σχετικά έρευνα στο περιοδικό «Social Psychological and Personality Science» και αυτό που υποστήριξαν μας εισάγει όλους στη μηχανή του χρόνου.

Πιο αναλυτικά, όλοι οι άνθρωποι μετανιώνουν σε κάποιο σημείο της ζωής τους για κάτι που δεν έκαναν, παρά για κάτι που είπαν ή μια πράξη που θα ήθελαν να αλλάξουν. Ο λόγος για το ρίσκα που δεν πήραν ποτέ, για τη θέληση που δεν τόλμησαν. Μάλιστα, η πλειονότητα εστίασε στην ερωτική σφαίρα (18,1%) και έναν μεγάλο χαμένο έρωτα για τον οποίο δεν πάλεψαν.

Οι ψυχολόγοι απεφάνθησαν: To μοναδικό πράγμα για το οποίο όλοι μετανιώνουμε στη ζωή μας

Ανάμεσα στα δύο φύλα, οι γυναίκες παρουσίασαν μεγαλύτερο ποσοστό μετάνοιας ως προς την ανεκπλήρωτη αγάπη. Τότε που ο νους νίκησε στη μάχη εναντίον της καρδιάς.

Υπόλοιπες κατηγορίες που σημείωσαν επίσης υψηλά επίπεδα είναι η οικογένεια (15,9%), η εκπαίδευση (13,1%) και η καριέρα (12,2%).

Να που τελικά, πρέπει -και με τη σφραγίδα της επιστήμης πλέον!- να τολμάμε δίχως να φοβόμαστε την αποτυχία γιατί στο μέλλον ο φόβος της μετάνοιας θα μας συντροφεύει για μεγαλύτερο διάστημα.