Τελικά πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας;

Οι επιστήμονες έχουν (και αυτήν) την απάντηση.
Τελικά πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια μας;

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Μία από τις πιο κλασικές ατάκες της μαμάς που ακούμε από μικρές είναι το πόσο σημαντικό είναι να αλλάζουμε τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες μας τακτικά, καθώς τα «κακά» ακάρεα μπορούν να… πλημμυρίσουν το στρώμα μας.

Όμως κανείς μέχρι σήμερα δεν μας είχε μιλήσει για τη συχνότητα αυτής της διαδικασίας. Μία φορά την εβδομάδα; Δύο φορές την εβδομάδα ή περίπου μια φορά στις 10 μέρες;

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, -ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας- τα σεντόνια πρέπει να αλλάζονται μία φορά την εβδομάδα, ενώ οι μαξιλαροθήκες δύο φορές την εβδομάδα. Αν δε στο ενδιάμεσο υπάρξουν περιπτύξεις, καλό θα ήταν τα σεντόνια να αλλάζονται αμέσως μετά την επαφή@

coffee on cup on bed

Εξίσου σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως καλό θα ήταν να αερίζουμε τα παπλώματα ή τις κουβέρτες μας καθημερινά, καθώς έτσι απομακρύνονται οι ρύποι των κλινοσκεπασμάτων που δεν είναι εφικτό να πλένονται συχνά.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα σεντόνια πρέπει να πλένονται σε υψηλότερη θερμοκρασία από τα υπόλοιπα ρούχα, ενώ σημαντικό είναι και να σιδερώνονται πριν την χρήση, ακόμα και αν δεν φαίνεται πως χρειάζεται. Με την υψηλή θερμοκρασία σκοτώνονται τα βακτήρια και τα ακάρεα που μπορούν να διατηρηθούν και μετά την πλύση.

Όπως καταλαβαίνεις, η μαμά σου έχει απόλυτο δίκιο…