Σύνδρομο burnout: Η συναισθηματική εξόντωση έχει όνομα

Βιώνουμε μια κατάσταση που ανοίγει το δρόμο στο σύνδρομο burnout.
Σύνδρομο burnout: Η συναισθηματική εξόντωση έχει όνομα

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Προβλήματα ύπνου, έλλειψη συγκέντρωσης, αδιευκρίνιστα νεύρα, εξάντληση και πονοκέφαλος. Αν με κάποιες από αυτές τις λέξεις θα μπορούσες να περιγράψεις τον εαυτό σου και την ψυχική σου κατάσταση τον τελευταίο καιρό, ενώ οι γιατροί σε βρίσκουν υγιέστατη κατά τα άλλα, μάλλον το σύνδρομο burnout σου έχει χτυπήσει την πόρτα.

Το burnout ή αλλιώς η συναισθηματική εξουθένωση είναι το σύνδρομο που χτυπά όλο και περισσότερες γυναίκες τα τελευταία χρόνια και βρίσκει έδαφος όταν βιώνουμε συναισθηματικές αποτυχίες, όταν θέτουμε πολύ υψηλούς στόχους και όταν το άγχος έχει γίνει δεύτερη φύση μας. Με λίγα λόγια, σωματοποιούμε όλες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις -οι οποίες είναι πολύ περισσότερες από όσες μπορούμε να αντέξουμε- και τις βιώνουμε σωματικά ή ψυχικά.

Οι άνθρωποι με burnout συνήθως νιώθουν πως δεν έχουν κίνητρο, έλεγχο στη ζωή τους, στόχους, ενώ δεν μπορούν να νιώσουν εύκολα τη χαρά – για την ευτυχία ούτε λόγος.

Αυτό που πυροδοτεί το burnout είναι τα στρεσογόνα περιστατικά, οι θέσεις υψηλής ευθύνης, τα συναισθηματικά κενά και η αβεβαιότητα σε κάθε τομέα της ζωής. Όταν φυσικά όλα τα παραπάνω είναι χρόνια συνθήκη ζωής, η συναισθηματική εξουθένωση είναι πολύ πιο εύκολο να μας επισκεφτεί.

Σύνδρομο burnout: Η συναισθηματική εξόντωση έχει όνομα

Τι κάνουμε τώρα;

Η άθληση, τα νέα χόμπι, η καλή διατροφή και ο χρόνος με τον εαυτό μας, καθώς και η αποσυμφόρηση κάποιων περιττών προβλημάτων που όλοι φορτωνόμαστε, είναι η ίαση. Φυσικά η βοήθεια ψυχολόγου ενδείκνυται και με την αρωγή του το πρόβλημα θα λυθεί πολύ πιο σύντομα.

Αν βλέπεις πως βιώνεις άγχος που δεν μπορείς να διαχειριστείς και αν κάθε νέα μέρα σου φαίνεται γολγοθάς, πρέπει να αλλάξεις συνήθειες και αν δεις πως όλο αυτό επιμένει, να απευθυνθείς σε ειδικό.

Η ψυχική μας υγεία δεν είναι μικρότερης σημασίας από την σωματική και όλες πρέπει να λύνουμε τα θέματα που μας ταλαιπωρούν και κάνουν την καθημερινότητα μας δύσκολη. Εν καιρώ πανδημίας το burnout βρίσκει πρόσφορο έδαφος να εξαπλωθεί, όμως αν ξέρουμε, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Μήπως ήρθε η ώρα να μιλήσεις;