Ελεύθερη σχέση; Όσα πρέπει να ξέρεις προτού πεις το «ναι»

Μια σχέση με διάτρητες ισορροπίες, στην οποία δεν μπορούν να συμμετέχουν όλες.
Ελεύθερη σχέση; Όσα πρέπει να ξέρεις προτού πεις το «ναι»

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Κάποτε η ζωή ήταν απλή. Τον έβλεπες, σε έβλεπε, βγαίνατε ραντεβού και καταλήγατε ζευγάρι. Τέλειο; Ναι, μπορεί να μην πρόλαβες αυτή τη συνθήκη, αλλά κάποτε υπήρχε και ο κόσμος θεωρητικά ήταν πιο χαρούμενος. Ήταν; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Τα τελευταία χρόνια η ελεύθερη σχέση είναι κάτι που ακούμε όλο και πιο συχνά, αλλά καμία από εμάς δεν θα μπορούσε να αναλύσει τον σαφή της ορισμό.

Ο σαφής ορισμός δεν δίνεται, γιατί δεν υπάρχει. Η συνθήκη όμως περιγράφεται συνήθως ως η κατάσταση κατά την οποία δύο πρόσωπα θέλουν να βρίσκονται, να περνάνε χρόνο μαζί, να έχουν επαφές, να βγαίνουν, αλλά να μην βάζουν την ταμπέλα της σχέσης.

Στο πλαίσιο της ελεύθερης σχέσης συνήθως, συχνά δημιουργούνται συναισθήματα, είτε από την μια πλευρά, είτε εκατέρωθεν. Αν είναι εκατέρωθεν τα πράγματα είναι τέλεια, αν είναι μονόπλευρα όμως; Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις συνηθέστερες ερωτήσεις που προκύπτουν σε μια τέτοια σχέση, για να βοηθηθείς, εσύ που νιώθεις πως έχεις πελαγώσει μεταξύ των «πρέπει» και των «θέλω».

Θα προσπαθήσουμε, όμως, μιας και η θεωρία βασίζεται στις πιο συχνές αναφορές ανθρώπων που βρίσκονται σε ελεύθερη σχέση και όχι σε κάποια βιβλιογραφία. Δυστυχώς.

Πώς θα ξέρω πως έχουμε ελεύθερη σχέση, αν δεν το έχουμε συζητήσει;

Αρχικά συζήτα το μαζί του. Αν δεν μπορείς και δεν νιώθεις άνετα με μια τέτοια κουβέντα, υπάρχουν τρόποι να το διαπιστώσεις και είναι απλούστατοι. Αν περνούν μέρες που δεν δίνει σημεία ζωής, αν δεν επικοινωνεί συχνά και αν όποτε τελικά επικοινωνήσει είναι σαν να μη τρέχει τίποτα, έχετε ελεύθερη σχέση.

Συνήθως την ελεύθερη σχέση μας δεν την γνωρίζουμε στους φίλους νωρίς και αν το κάνουμε, συμβαίνει με την ταμπέλα της «φίλης» ή του «φίλου», οπότε τότε θα ξέρεις.

Μπορώ να βρίσκομαι με άλλους, όταν έχω ελεύθερη σχέση;

Αν η σχέση είναι ελεύθερη επειδή βρίσκεστε ακόμα στα πρώτα πρώτα ραντεβού, τότε συνήθως τα ζευγάρια είναι πιστά. Αντίθετα, αν μια σχέση είναι εξ΄ορισμού ελεύθερη, τα μέλη της είναι ελεύθερα να κάνουν ό,τι απολύτως θέλουν.

A man and woman cuddling together in bed.

Μπορώ να τον ζηλεύω;

Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά  καλό είναι να μην του το δείξεις, αν έχεις αποφασίσει να συμμετέχεις σε αυτή την κατάσταση. Φυσικά, αυτό είναι δύσκολο. Για αυτό λέμε πως αυτοί οι δεσμοί δεν είναι για όλους.

Μπορεί να μετατραπεί μια ελεύθερη σχέση σε κανονική;

Φυσικά. Αν τώρα γνωρίζεστε και ψάχνετε να δείτε πως τα πηγαίνετε, το πιο πιθανό είναι να καταλήξετε σε σχέση. Αν όμως αυτή η σχέση ήταν πάντα φλου και έχει περάσει καιρός, τότε δύσκολα τα πράγματα.

Γιατί γίνονται παρεξηγήσεις;

Είναι πολύ διαφορετικό το να βρίσκεσαι σε μια κατάσταση κατά την οποία έχεις απλά σ#ξ0υαλικές επαφές με κάποιον και άλλο να βρίσκεσαι σε μια φάση σχέσης, αλλά ελεύθερης! Τα συναισθήματα είναι ανεξέλεγκτα και δεν ρωτάνε πριν να ξεχυθούν. Αν λοιπόν, ο έρωτας σου χτυπήσει την πόρτα, όλα τα παραπάνω φαντάζουν λεπτομέρειες. Τότε διεκδικείς περισσότερο χρόνο με τον άλλον, τότε μετράς συζητήσεις και ψάχνεις κρυφά νοήματα πίσω από κουβέντες και φυσικά, αρρωσταίνεις από τη ζήλεια.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι ελεύθερες σχέσεις μπορούν να είναι υπέροχες και να λειτουργούν ως βάλσαμο στην ψυχή των ανθρώπων που δεν θέλουν να δεσμευτούν. Πριν μπεις όμως σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να αναλογιστείς αν μπορείς να λειτουργήσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες την συγκεκριμένη στιγμή και με το συγκεκριμένο άνθρωπο, καθώς πολύ συχνά δημιουργούνται πληγές.

Αν είσαι έτοιμη δοκίμασε το, απλά να θυμάσαι να συζητάς όσα σε απασχολούν και όλα όσα μάθαμε παραπάνω.