Τρεις ψυχολογικοί λόγοι για να βάλεις φυτά στο σπίτι σου

Δεν είναι μόνο ότι θα το ομορφύνουν.
Τρεις ψυχολογικοί λόγοι για να βάλεις φυτά στο σπίτι σου

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Τα Χριστούγεννα πέρασαν και ήρθε αυτή η άχαρη περίοδος κατά την οποία ξεστολίζουμε το σπίτι μας. Ξέρουμε πως μισείς κι εσύ αυτή η διαδικασία, καθώς ανέκαθεν προκαλούσε μια μελαγχολία σε όποια ηλικία ή ψυχολογική κατάσταση και αν βρισκόσουν.

Κάθε τέλος. όμως, είναι μια νέα αρχή, για αυτό μάλλον ήρθε η ώρα να στολίσεις και πάλι το σπίτι σου. Αυτή τη φορά, με φυτά.

Η τάση που έρχεται από την Αμερική, φέτος περισσότερο από ποτέ, θέλει να βάζουμε φυτά στον προσωπικό μας χώρο, μιας και εκτός από την ομορφιά που χαρίσουν, κάνουν και πολύ καλό στην ψυχολογία μας.

Παρακάτω θα δεις τους τρεις σημαντικότερους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να πεις το «ναι» αυτή τάση και να βάλεις φυτά και στο δικό σου σπίτι.

book near green leafed plant and white lightbulb

1. Καταπολεμούν το στρες

Η έρευνα έρχεται από το Πανεπιστήμιο της Washington και το αποτέλεσμα που μας παρουσιάζει είναι πολύ σημαντικό. Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες εργαζομένους σε δύο κατηγορίες: σε εκείνους που δούλεψαν σε δωμάτια με φυτά και σε όσους εργάστηκαν σε δωμάτια χωρίς φυτά.

Αποτέλεσμα; Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι συμμετέχοντες στα δωμάτια με τα φυτά ήταν πιο παραγωγικοί και είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

2. Μειώνουν τις ασθένειες

Μια νορβηγική έρευνα διαπίστωσε πως στα γραφεία με φυτά εσωτερικού χώρου, οι άνθρωποι αρρώσταιναν λιγότερο συχνά και οι αναρρωτικές άδειες ήταν συντριπτικά λιγότερες σε σχέση με τα γραφεία στα οποία δεν υπήρχαν φυτά.

3. Βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα

Οι χημικές ενώσεις που βρίσκονται στον αέρα κάθε κλειστού χώρου, επιδρούν αρνητικά στην σωματική και την ψυχική μας υγεία. Ορισμένα φυτά εσωτερικών χώρων όπως είναι το σπαθίφυλλο και το χλωρόφυλλο, εξουδετερώνουν αυτές τις ενώσεις και ανανεώνουν τον αέρα μας.

Μήπως πρέπει να βάλεις «πράσινο» στο σπίτι σου, τώρα που μένεις περισσότερο από ποτέ σε αυτό;