Κατάθλιψη Χριστουγέννων: Οι σκέψεις που θα σε κρατήσουν μακριά της

Λειτούργησε ως Προμηθέας στη σχέση σου με την πιο φανταστική εποχή του χρόνου.
Τρία γιορτινά σετ εσωρούχων που δεν πρέπει να λείπουν από το συρτάρι σου

Της Τζίλα Ζυλυφτάρι

Χριστούγεννα ήρθαν πάλι και τα πολύχρωμα λαμπιόνια, οι μεταλιζέ γιρλάντες και η αστραφτερή χρυσόσκονη προσπαθούν να σε κάνουν να χαμογελάσεις, κάνοντας ένα διάλειμμα από το στρες που η νέα κανονικότητα του Covid-19 έχει επιβάλει.

Ωστόσο, πίσω από αυτήν την εσωτερική βιτρίνα που μικροί και μεγάλοι κοιτούν με υγρά μάτια, στο βάθος, εκεί στέκεται το βλέμμα ορισμένων άλλων ανθρώπων, οι οποίοι «μολύνονται» από την κατάθλιψη που η πιο, φαινομενικά, χαρούμενη γιορτή επιφέρει.

Οι λόγοι που την τροφοδοτούν είναι αρκετοί και πολυποίκιλοι. Όπως, όμως, σε κάθε πρόβλημα δεν πρέπει να εστιάζουμε τόσο στο ίδιο το τροχοπέδη αλλά στην λύση του, ώστε να λυτρωθούμε από το βραχνά, έτσι κι εδώ, η εσωτερική μας δύναμη αποτελεί το αντίδοτο με το οποίο θα αντιμετωπίσουμε την αρνητική ψυχολογική κατάσταση.

Τρεις σκέψεις είναι αρκετές.

Reset mode

Κάθε χρονιά τέτοια εποχή νιώθουμε μια νέα πνευματική επανεκκίνηση. Σαν να ξεκινάμε πάλι από την αρχή και να δίνουμε στον εαυτό μας καινούργιες ευκαιρίες να αναλογιστεί  σωστά και λάθη. Κάπου εκεί ας σταθούμε στα θετικά. Την εξέλιξη, την πρόοδο και τη γνώση που η ίδια η ζωή μας χάρισε. Ένα χρόνο σοφότερη, λοιπόν.

Νέοι στόχοι

Όσο καλά ή άσχημα κι αν κρίνεις πως τα έχεις πάει στον απολογισμό της χρονιάς, σκέψου πως είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσεις πάλι από την αρχή. Άρπαξε την ευκαιρία και θέσε στον εαυτό σου τους στόχους, τους οποίους θα κυνηγήσεις με τη νέα χρονιά.

Κατάθλιψη Χριστουγέννων: Οι σκέψεις που θα σε κρατήσουν μακριά της

Πρόκειται για τα κλαδιά που θα σε ανεβάσουν ακόμα πιο ψηλά, ενώ θα σε κρατήσουν απασχολημένη με θετικές και φιλόδοξες σκέψεις.

Ανεκτίμητες αξίες

Ναι, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως και όλη η υπόλοιπη χρονιά, όμως εάν θα μπορούσες να βάλεις κάτω σε ένα κομμάτι χαρτί τα διδάγματα εκείνα θα είναι σίγουρα θετικά, καθώς μάθαμε να εκτιμάμε συναισθήματα που θεωρούνταν δεδομένα. Όπως εκείνο της ελευθερίας, μέσα από τον εγκλεισμό της καραντίνας, εκείνο του εκμηδενισμού του υλισμού, εκείνο της σωματικής υγείας.

Στο τέλος θα συναντήσεις το πιο σημαντικό. Την αγκαλιά.

Η ανθρώπινη επαφή που εκφράζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τη στοργικότητα, την αγάπη…