Τελικά είναι σωστό να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού;

Ένας γρίφος χωρίς απάντηση,
Δεν είναι μόνο ο σκέτος καφές: Τα πρωινά λάθη που σε εμποδίζουν να χάσεις κιλά

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Πριν μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πως ένα από τα ερωτήματα που θα δίχαζαν την επιστημονική κοινότητα, θα αφορούσε στο κατά πόσο είναι σωστό να καταναλώνουμε νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Η γενική πεποίθηση αναφέρει πως η κατανάλωση πόσιμου νερού κατά το γεύμα, επηρεάζει το οξύ του στομάχου και καθυστερεί την διαδικασία της πέψης, αυξάνοντας πολύ τα ένζυμα της χολής.

Οι γιατροί αναφέρουν πως τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά και γενικότερα τα κρύα υγρά είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή κατά τη διάρκεια του φαγητού, μιας και μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερολογικά προβλήματα, κράμπες στομάχου και δυσπεψία.

Τελικά είναι σωστό να πίνουμε νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού;

Αυτό είναι ένα ασφαλές συμπέρασμα στο οποίο συναινούν οι περισσότεροι γιατροί με κάποιους απλά να είναι πιο αυστηροί με το θέμα και άλλοι πιο ελαστικοί. Το ερώτημα ξεκινά στο πότε είναι ωφέλιμο να γίνεται η κατανάλωση νερού πριν και μετά το γεύμα. Από τις έρευνες προκύπτει πως η μισή ώρα πριν και μετά φαγητού είναι η καταλληλότερη και πιο ωφέλιμη ώρα.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται, σε περίπτωση που ο οργανισμός μας είναι αφυδατωμένος, το να πιούμε νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Τα προβλήματα, δηλαδή, που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αν έτρωγες αφυδατωμένος θα ήταν πολύ σοβαρότερα.

Κατανοούμε πως κάπου εδώ περιπλέκεται το ζήτημα, οπότε το ιδανικότερο είναι να κρατάς διατηρείς τον εαυτό σου ενυδατωμένο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά το φαγητό, απόφυγε το νερό, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ.