Το αριστούργημα του Κιούζακ: Η ταινία που μεγάλωσε μια ολόκληρη μουσικόφιλη γενιά (vid)

Και όχι μόνο...
Το αριστούργημα του Κιούζακ: Η ταινία που μεγάλωσε μια ολόκληρη μουσικόφιλη γενιά (vid)

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Έχουν περάσει 20 χρόνια από την μέρα που προβλήθηκε για πρώτη φορά η αισθαντική κομεντί που μύησε τους νέους της εποχής στον μαγικό κόσμο της pop κουλτούρας.

Η ταινία μοιάζει να είναι γυρισμένη στη σημερινή εποχή και συνεχίζει να ακουμπάει τις πιο ευαίσθητες χορδές των αθεράπευτα ρομαντικών, εκείνων που σε κάθε δύσκολη στιγμή κατατρέχουν στη μουσική, βάζοντας στα αυτιά τους τα ακουστικά, όπως ο Κιούζακ στο φιλμ που τον καθιέρωσε.

Η έξυπνη και αισθαντική κομεντί είναι ένας ύμνος στον -παρεξηγημένο- ψυχισμό των ανδρών και θα αποτελεί για πάντα μνεία σε εκείνους που φτιάχνουν top-5 λίστες για οτιδήποτε τους απασχολεί. Παράλληλα στο φιλμ ακούγονται περίπου 70 διαφορετικά τραγούδια- ύμνοι κάθε εποχής, ενώ οι συντελεστές δήλωσαν πως για να γίνει η επιλογή άκουσαν τουλάχιστον 2.οοο διαφορετικά κομμάτια.

Ο τριανταπεντάρης Ρομπ, ιδιοκτήτης ενός σπάνιου δισκοπωλείου, βρίσκεται σε φάση χωρισμού με την κοπέλα του και μπροστά στα μάτια του τηλεθεατή επιτελεί ένα ταξίδι ενδοσκόπησης γεμάτο σαρκασμό, χιούμορ, συναίσθημα και φυσικά….λίστες.

Λίστες για τους 5 χωρισμούς που τον «στοίχειωσαν», για τις 5 γυναίκες που του άλλαξαν τη ζωή, για τα 5 τραγούδια που μπορείς να ακούσεις Δευτέρα πρωί και άλλα τόσα που μπορείς να ακούσεις πριν πας σε κηδεία. Λίστες για ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σου.

20 χρόνια μετά την ταινία και 25 μετά το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε το «High Fidelity» επέστρεψε σαν μια μίνι σειρά 10 επεισοδίων για να συνεπάρει τους νέους της σημερινής εποχής. Φυσικά το πιθανότερο είναι πως και πάλι θα ταυτιστούν μαζί της εκείνοι που μεγάλωσαν μαζί της όταν πρωτοπροβλήθηκε. Η σειρά είναι «πειραγμένη» και στον ρόλο του Κιούζακ βλέπουμε.. την Ζόι Κράβιτς.

Όπως και να το κάνουμε, όλα τα remake καλοδεχούμενα είναι. Όσον αφορά όμως την ταινία που γαλούχησε μια ολόκληρη μουσικόφιλη γενιά, πάντα θα την προτιμούμε ατόφια και αυθεντική. Όπως τότε που την είδαμε πρώτη φορά και μας συνεπήρε.

What's Next