«Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι»: Το τραγικό φινάλε της φωνής του 141 που μας μεγάλωσε

Μια ιστορία που ελάχιστοι γνωρίζουν.
«Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι»: Το τραγικό φινάλε της φωνής του 141 που μας μεγάλωσε

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που κάλεσες στο 141, παρόλα αυτά, η γυναικεία φωνή που άκουγες είναι χαραγμένη για πάντα στο μυαλό σου.

Η χαρακτηριστική αυτή φωνή, που για 40 ολόκληρα χρόνια μας ενημέρωνε για την ώρα, κρύβει πίσω της μια απίστευτη ιστορία που δεν την χωρά εύκολα ο ανθρώπινος νους. Από εκείνες που νομίζεις πως συμβαίνουν μόνο στις ταινίες, από σκηνοθέτες με «διαταραγμένο» μυαλό.

Η Καλλιόπη Παϊσίου, ήταν η γυναίκα που κατάφερε να χαράξει για πάντα στη μνήμη σου την φωνή της, ωστόσο το όνομά της και η εικόνα της πάντα αποτελούσε μυστήριο. Η ίδια με τον σύζυγό της, Τάκη Παΐσιο, έζησαν μαζί  67  ευτυχισμένα χρόνια, φέρνοντας στην ζωή μια κόρη και αποκτώντας ένα εγγονάκι.

«Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι»: Το τραγικό φινάλε της φωνής του 141 που μας μεγάλωσε

Ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της Αθήνας, όλοι μιλούσαν για την πίστη και την αφοσίωση που έδειχναν ο ένας στον άλλον και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το τέλος αυτή της κοινής πορείας.

Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν όταν εκείνη ήταν 19 χρονών και εκείνος 23. Με λίγα λόγια έζησαν ολόκληρη τη ζωή τους μαζί. Τελικά όμως δεν χώρισαν ούτε στον θάνατο.

Η Καλλιόπη Παΐσίου εργάστηκε για 32 χρόνια ως εκφωνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας στην ΕΡΤ, ενώ το 1960 επιλέχθηκε να «δώσει» την χαρακτηριστική φωνή της στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό μήνυμα εκφώνησης της ώρας για το 141.

Είχε μια σπουδαία οικογένεια για την οποία ήταν περήφανη, έναν σύζυγο που την λάτρευε και μια δουλειά που την έκανε χαρούμενη. Λίγα χρόνια αργότερα όμως η μοίρα της έδειξε το σκληρό της πρόσωπο.

Τον Μάρτιο του 2010 υπέστη ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο θα της άφηνε μόνιμη βλάβη στη λειτουργία του εγκεφάλου της. Ο σύζυγός της καταρρακώθηκε από το γεγονός, δεν μπορούσε να διανοηθεί πως η γυναίκα του ήταν καταδικασμένη να υποφέρει για όσα χρόνια ζωής της είχαν απομείνει. Οι γιατροί του είχαν δηλώσει πως η κατάσταση της ήταν μη αναστρέψιμη.

«Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι»: Το τραγικό φινάλε της φωνής του 141 που μας μεγάλωσε

Η ψυχολογία του ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και πέντε μέρες μετά την επιστροφή της συζύγου του στο σπίτι, έκανε αυτό που πίστευε πως ήταν το σωστό. Ένιωθε την ανάγκη να την λυτρώσει, αυτήν και εκείνον μαζί. Το πρωί της 19ης Μαρτίου και ενώ η κόρη και το εγγονάκι του έφυγαν από το σπίτι, πήρε αγκαλιά την γυναίκα του και με ένα μαξιλάρι την οδήγησε στον θάνατο, προκαλώντας της ασφυξία.

Στη συνέχεια, σταθεροποίησε ένα μαχαίρι σε όρθια στάση στο πάτωμα και έπεσε πάνω του. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, είχαν φύγει και οι δύο από τη ζωή. Μαζί. Όπως ακριβώς είχαν πορευτεί για 67 ολόκληρα χρόνια.

Ο Τάκης Παΐσιος άφησε ένα γράμμα στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν να πάρει αυτή την δύσκολη αλλά γενναία απόφαση.

Η ιστορία της πιο διάσημης «φωνής» της Ελλάδας σίγησε για πάντα, στα 86 της χρόνια από τον μοναδικό άνδρα που αγάπησε στη ζωή της. Κανείς δεν κατηγόρησε τον Παΐσιο, όλοι θεώρησαν πως επρόκειτο για μια ηρωική πράξη.