Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του βασιλιά της ραπ παραμένει το μεγαλύτερο μυστήριο

Έχουν περάσει χρόνια όμως η δολοφονία του δεν εξιχνιάστηκε ποτέ...
Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του βασιλιά της ραπ παραμένει το μεγαλύτερο μυστήριο

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Μέσα σε μόλις 25 χρόνια ο 2PAC ή Tupac κατάφερε να θεωρηθεί από ολόκληρο τον πλανήτη ο «βασιλιάς της ραπ». Δεν μπορούμε να διανοηθούμε τι θα είχε συμβεί αν η ζωή του δεν είχε τερματίσει τόσο γρήγορα.

Εφόσον ακόμα και σήμερα, 24 χρόνια από την μέρα που οι 5 σφαίρες του στέρησαν το μέλλον, μνημονεύεται ακόμα χωρίς να μπορεί να ξεπεραστεί από κανέναν «συνάδελφο» του.

Ήταν εκείνος που έκανε τέχνη τον πόνο των δικών του ανθρώπων, ήταν ο «ποιητής» της γκάνκστερ μουσικής και εκείνου του τρόπου ζωής που δημιούργησε ταγμένους φαν και ακόμη πιο ταγμένους πολέμιους. Ο 2PAC, το έμβλημα της Αμερικάνικης νεολαίας που προσπαθούσε να επηρεάσει την κοινότητα στην οποία ζούσε, μεγαλωμένος στο γκέτο του Χάρλεμ, πέθανε στις 5 Σεπτέμβρη του 1996 στο κάθισμα του συνοδηγού μιας μαύρης BMW.

O θάνατος του συγκλόνισε φίλους, φαν και εχθρούς. Το γκάνκστα λαιφστάιλ που υπηρέτησε συνεχίστηκε από παιδιά που είχαν εκείνον ως εμπνευστή τους.

 

 

Ο Tupac μεγάλωσε σε οικογένεια «Μαύρων Πανθήρων», με πολλές συλλήψεις στο ενεργητικό τους. Ήταν δεδομένο πως θα ακολουθούσε το παράδειγμά τους. Ήθελε να ξεχωρίζει και τα κατάφερε μακρυά από τον σκληρό κόσμο της παρανομίας και των ναρκωτικών. Δεν ήταν εύκολο να ξεφύγεις. Ο κολλητός του, Ρέι Λάβ, δήλωνε πως ο Tupac πούλησε ναρκωτικά για μια εβδομάδα στην ζωή του.

Σταμάτησε όμως όταν ένας πελάτης θέλησε να αγοράσει την δόση του, δίνοντας του τις βέρες του γάμου του. Εκείνος δεν άντεξε, δεν ήταν από αυτή την πάστα των ανθρώπων που θα έκαναν τα πάντα για το χρήμα. Έβλεπε στο γκέτο που μεγάλωνε την κατάντια των ναρκομανών και πείσμωνε. Θα απείχε ακόμα και αν αυτό σήμαινε πως θα πεθάνει από την πείνα. Τελικά δοξάστηκε, αλλά έφυγε νωρίς.

Προσπαθούσε να «ξυπνήσει» τους νέους, ήταν ενεργός πολιτικά και λατρεύοταν σαν ηγέτης από την μαύρη κοινότητα. Οι στίχοι του ήταν ποιητικοί και ακόμα και σήμερα επίκαιροι, ήταν αυτός που πήγε την ραπ πολλά βήματα παρακάτω. Ο Τούπακ ήταν ο νέος που ήθελαν τα μικρά παιδιά να γίνουν όταν μεγαλώσουν, δυστυχώς η μοίρα επιφύλασσε το σκληρό της πρόσωπο για εκείνον.

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του βασιλιά της ραπ παραμένει το μεγαλύτερο μυστήριο

Το 1992 ήρθε η πιο μελανή σελίδα στην ζωή του ράπερ. Είχε υποσχεθεί πως θα μείνει μακριά από την παρανομία, όμως δεν τα κατάφερε. Το όπλο του έπεσε από τα χέρια και εκπυρσοκρότησε, με αυτόν τον τρόπο έχασε τη ζωή του ένα εξάχρονο παιδί. Δεν καταδικάστηκε καθώς η υπόθεση αποσιωπήθηκε όταν εκείνος έδωσε μια γενναία αποζημίωση στους γονείς του παιδιού. Τρία χρόνια μετά κατηγορήθηκε για τον βιασμό μιας νεαρής κοπέλας και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη. Ο παραγωγός του πλήρωσε και έτσι εκείνος αποφυλακίστηκε μετά από 9 μήνες.

Η δολοφονία του

Στις 13 Σεπτέμβρη του 1996, ο Tupac πήγε να παρακολουθήσει τον αγώνα του φίλου του Μάικ Τάισον. Μετά το τέλος του αγώνα του διάσημου μποξέρ, μέλος της φρουράς του καλλιτέχνη εντόπισε ένα μέλος της συμμορίας «Crips», η οποία είχε κόντρα με την συμμορία «Bloods», μέλη των οποίων συνδέονταν φιλικά με τον ράπερ.

Μια συμπλοκή μεταξύ των μελών της συμμορίας προκάλεσαν χάος στο λόμπι του ξενοδοχείου, όμως τελικά ο Tupac με τον φίλο του Suge Knight, έφυγαν με την BMW του δεύτερου για τον χώρο στον οποίο κανόνιζε ο καλλιτέχνης να δώσει συναυλία σύντομα. Σε ένα φανάρι ένα αυτοκίνητο σταμάτησε δίπλα στην BMW και άνοιξε πυρ εναντίον του ράπερ. Μια εβδομάδα αργότερα, πέθανε στο νοσοκομείο από εσωτερική αιμορραγία.

Ο θάνατος παραμένει ανεξιχνίαστος. Αστυνομία, φαν, φίλοι του «θρύλου» και ιδιωτικοί ντετέκτιβ προσπάθησαν, όμως δεν κατάφεραν ποτέ να διαλευκάνουν εντελώς την υπόθεση.

 

 

Θεωρίες συνωμοσίας

Ο θάνατός του, το γεγονός πως  δεν ενοχοποιήθηκε κανείς, η αγάπη για το πρόσωπο του ράπερ και η δίψα του λαού για happy end, ευδοκίμησαν ιδιαίτερα για να βρουν πρόσφορο έδαφος κάποιες απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας που θρυλούνται ως σήμερα.

Η πιο δημοφιλής ιστορία συνωμοσίας αναφέρει πως ο ίδιος σκηνοθέτησε τον θάνατό του για να ταξιδεύει σε εξωτικούς προορισμούς, καθώς βαρέθηκε την δόξα. Άλλοι τον έχουν δει στην Κούβα, άλλοι στις Μπαχάμες και άλλοι ορκίζονται πως έπεσαν πάνω του στην Χαβάη. Πριν λίγα χρόνια μια φωτογραφία που κυκλοφορούσε το διαδίκτυο έδειχνε τον ράπερ σε στενή επαφή με την Ριάνα. Στην εποχή του editing και του ρετούς ωστόσο, όλες οι εικόνες είναι πιθανές.

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του βασιλιά της ραπ παραμένει το μεγαλύτερο μυστήριο

Αναφορικά με την δολοφονία του οι αστικοί μύθοι είναι πολλοί. Ο πλέον διαδεδομένος αφορά τους Crips οι οποίοι φαίνεται να τον δολοφόνησαν, για αντίποινα, λόγω της σχέσης του με του Bloods. Αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο.

Πριν 20 χρόνια κάποιοι διέδιδαν πως ο Tupac δολοφονήθηκε από πληρωμένους από τον Suge Knigh δολοφόνους για λόγους τιμής. Μόλις, υποτίθεται, πως είχε πληροφορηθεί ότι ο ράπερ θέλει να φύγει από την εταιρία του, χωρίς να σέβεται πως αυτός είχε βάλει το χέρι στην τσέπη για να τον αποφυλακίσει.

Όλες οι θεωρίες υπάρχουν για να μας κάνουν να ασχολούμαστε και πάλι με το φαινόμενο αυτό. Τον «μύθο» που όρισε γενιές και γενιές καλλιτεχνικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αυτή όμως που αναφέρει πως ζει και βασιλεύει μακριά από όλους και από όλα, είναι η αγαπημένη μας.