History 101: Το ντοκιμαντέρ που είναι νο4 στην Ελλάδα αφήνει πίσω του μεγάλες σειρές

Ακόμα να το ανακαλύψεις;
History 101: Το ντοκιμαντέρ που είναι νο4 στην Ελλάδα αφήνει πίσω του μεγάλες σειρές

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Tο History 101 είναι το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix και μάλιστα έχει αγαπηθεί πολύ από την πρώτη στιγμή προβολής του. Το κοινό φαίνεται πως εκτιμάει ιδιαίτερα τα documeseries της πλατφόρμας και αυτό φαίνεται από τις επιδόσεις των ντοκιμαντέρ Tiger King, Chef’s Table και φυσικά του The Last Dance, τα οποία σάρωσαν.

Το History 101, πάει κόντρα σε όσους θεωρούν πως τα ιστορικά ντοκιμαντέρ απευθύνονται σε εξειδικευμένους τηλεθεατές καθώς δεν μπορούν να προσεγγιστούν από το ευρύτερο κοινό.

Αντίθετα, η πρώτη σεζόν, η οποία αποτελείται από αυτοτελή επεισόδια των 20 λεπτών, φέρνουν την συγκεκριμένη παραγωγή στην 4η θέση της πλατφόρμας, σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός.

Με λίγα λόγια, η επιτυχία της σειράς αποδεικνύει πως το κοινό «διψάει» για να παρακολουθεί μαθήματα σύγχρονης ιστορίας, αλλά και να λάβει απαντήσεις σε αιώνια ερωτήματα που είναι δύσκολο να απαντηθούν.

Η πρώτη σεζόν μέσα από τα μίνι επεισόδια της προσπαθεί να απαντήσει μέσω γραφημάτων στα ερωτήματα αφορούν το διάστημα, το διαδίκτυο, το πετρέλαιο και άλλα πολλά. Από αυτά ξεχωρίζουν το επεισόδιο νούμερο 2 όπου αναλύεται ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, το επεισόδιο 5 όπου αναφέρονται τα επεισόδια της Μέσης Ανατολής και του πόλεμου για το πετρέλαιο και το 6ο επεισόδιο όπου βλέπουμε πληροφορίες για την  επερχόμενη επέλαση των ρομπότ στον εργασιακό χώρο.

Φυσικά, σε αυτή την εξαιρετική δουλειά υπάρχουν πολέμιοι, οι οποίοι κατηγορούν το Netflix πως ασχολείται επιδερμικά με τα θέματα, τα οποία από την φύση τους απαιτούν περισσότερη ακρίβεια και σοβαρότητα.

Δεν ξέρουμε αν μια παραγωγή ντοκιμαντέρ του Netflix θα μπορούσε να «σηκώσει» μεγαλύτερη ανάλυση, λεπτομέρεια και πληροφορία. Αυτό όμως που θεωρείται δεδομένο είναι πως τα πρώτα δείγματα είναι άκρως θετικά και πως ίσως χρειαζόμαστε και άλλου τέτοιου είδους σειρές, πέρα από την μυθοπλασία.