175 κριτικοί συμφωνούν με το κοινό: Αυτή είναι η καλύτερη ταινία των ’90s

Δεν ξεπερνιέται.
175 κριτικοί συμφωνούν με το κοινό: Αυτή είναι η καλύτερη ταινία των '90s

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η καλύτερη ταινία της δεκαετίας του 1990; Σε αυτή την ερώτηση θέλησαν να απαντήσουν 175 επαγγελματίες του κινηματογράφου από όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, 175 κριτικοί κινηματογράφου, σκηνοθέτες, παραγωγοί, ιστορικοί κινηματογράφου και προγραμματιστές φεστιβάλ συμμετείχαν στη ψηφοφορία του World of Reel, στέλνοντας το προσωπικό τους top 5 ταινιών που κυκλοφόρησαν από την 1η Ιανουαρίου του 1990 έως τις 31 Δεκέμβρη του 1999. Το «δύσκολο έργο» δημιούργησε την κορυφαία 40άδα μιας δεκαετίας που διαμόρφωσε τον χώρο του κινηματογράφου έως σήμερα.

Η κορυφή ανήκει στον Martin Scorsese και συγκεκριμένα στη θρυλική ταινία του «Goodfellas», η οποία αν και στη χρονιά της έχασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας από το επίσης θρυλικό «Χορεύοντας με τους λύκους» φαίνεται πως δεν έχασε ποτέ την αίγλη της, σχεδόν 30 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της.

Στη δεύτερη θέση και με μόλις  εφτά ψήφους διαφορά από την πρώτη, συναντάμε το «Pulp Fiction» του Tarantino, ενώ την τρίτη θέση του βάθρου κατοχύρωσε η «Σιωπή των Αμνών».

Το «Goodfellas» είναι μια κλεφτή ματιά στην αρχή και την πτώση της μαφίας στην Αμερική και αποτελεί μια από τις πιο ωραίες αποδόσεις του οργανωμένου εγκλήματος. Το 2000 επελέγη από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και εισήλθε στο National Film Registry ως «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική».

Μπορεί να συμφωνείς ή να διαφωνείς με την λίστα, όμως κατά πάσα πιθανότητα η κορυφαία τριάδα ανήκει στις ταινίας της καρδιάς σου, σωστά;