Και όμως υπήρχε: Αυτός ήταν ο Γαρύφαλλος στο θρυλικό τραγούδι που συνδέθηκε με τον Μπονάτσο

Το ήξερες;
Και όμως υπήρχε: Αυτός ήταν ο Γαρύφαλλος στο θρυλικό τραγούδι που συνδέθηκε με τον Μπονάτσο

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Ποιος από εμάς δεν έχει αναρωτηθεί ακούγοντας ένα τραγούδι που φέρει τίτλο ενός ονόματος αν πρόκειται για πραγματική ιστορία; Πόσο μάλλον αν αυτό το τραγούδι αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα άσματα του τόπου μας.

Ο «Γαρύφαλλος» των Πελόμα Μποκιού, σε στίχους  Γιάννη Κιουρτσόγλου και βαριά σφραγίδα του μοναδικού Βλάσση Μπονάτσου είναι φυσικά ένα από αυτά.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας όχι απλά είναι υπαρκτό πρόσωπο, αλλά ήταν και γείτονας του στιχουργού. Ο «Γαρύφαλλος» ήταν ένας 80χρονoς καλοντυμένος κύριος, γνωστός για τους τρόπους αλλά και την μοναχικότητα του στο Κολωνάκι.

«Δεν ξέρει να γράφει και όμως θαυμάσια δίνει στον κόσμο διαλέξεις», ένας από τους στίχους του αγαπημένου άσματος που γράφτηκε μέσα σε μόλις μια νύχτα, όταν ζητήθηκε στον δημιουργό από τη δισκογραφική εταιρία ένα ροκ τραγούδι με ελληνικό στίχο, κάτι που δεν είχε δισκογραφηθεί ξανά ως εκείνη τη στιγμή, μοιάζει να περιγράφει όσο κανείς άλλος τον «ήρωα».

Ο Κιουρτσόγλου απάντησε θετικά και έτσι την επόμενη μέρα του ζητήθηκε το τραγούδι. Ο ηλικιωμένος γείτονας του καλλιτέχνη αποτέλεσε πηγή έμπνευσης τόσο για την ζωή του, όσο και για το τετρασύλλαβο όνομα του που ταίριαζε άψογα με το μέτρο.

Το τραγούδι δεν ενθουσίασε την εταιρία και έτσι έμεινε για έναν ολόκληρο χρόνο στο συρτάρι πριν απογειωθεί από τους Πελόμα Μποκιού και μείνει για πάντα στην ιστορία της ροκ ελληνικής δισκογραφίας.

Η αλήθεια είναι πως οι στίχοι δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την ζωή του θρυλικού «Γαρύφαλλο». Οι στίχοι μιλούν για έναν άνθρωπο που προσέγγιζε τα πλήθη με την εξωστρέφεια του. Η πραγματικότητα όμως είναι πως ο γείτονας του Κιουρτζόγλου ήταν ένας ευγενικός κύριος που μοίραζε καραμέλες στα παιδιά και είχε μια φυσική συστολή.

Όπως και να έχει η μορφή του μνημονεύεται ακόμα από το τραγούδι που του αφιερώθηκε. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν τελικά έμαθε πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για κάποιον καλλιτέχνη. Ελπίζουμε ωστόσο να συνέβη.