Έφυγε στα 35: Ο πιο σεμνός Έλληνας τραγουδιστής που ερμήνευσε το κομμάτι που λατρέψαμε

Μα τι στίχοι...
Έφυγε στα 35: Ο πιο σεμνός Έλληνας τραγουδιστής που ερμήνευσε το κομμάτι που λατρέψαμε

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Το όνομα του μπορεί να μη μας θυμίζει πολλά πράγματα, για αυτόν τον λόγο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο σεμνούς καλλιτέχνες της χώρας μας. Το καλλιτεχνικό του έργο ωστόσο θα μνημονεύεται πάντα μέσα από τα τραγούδια του, τα οποία όλοι σιγοτραγουδάμε χωρίς να γνωρίζουμε τον πρώτο ερμηνευτή τους.

Ποιος ξεχνά το υπέροχο «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί»;

Ο Διονύσης Θεοδόσης γεννήθηκε το 1958 στο Ηράκλειο και από πολύ νωρίς όλα έδειχναν πως θα ασχοληθεί με τη μουσική. Η επιλογή αυτή έμοιαζε πως θα είναι μονόδρομος όταν μόλις στην εφηβεία του είχε δημιουργήσει με κάποιους φίλους του μια ροκ μπάντα.

Ο πατέρας του ήταν γιατρός και αυτός ήταν λόγος που αποφάσισε να σπουδάσει ιατρική στο Άμστερνταμ. Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του καθώς λίγα χρόνια αργότερα αποφάσισε πως μόνο το τραγούδι τον έκανε ευτυχισμένο, ήταν το επάγγελμα της μητέρας του και τελικά θα τον κέρδιζε εκείνο.

Το 1981 πήρε μέρος στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Τα πάντα είσαι εσύ» κατακτώντας την 5η θέση και από εκείνη τη στιγμή θα ξεκινούσαν τα καλύτερα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας.

Η συνεργασία με τους Τάνια Τσανακλίδου, τον Γιώργο Μαρίνο και Κώστα Τουρνά στη θρυλική «Μέδουσα» τον έκανε να  συναντηθεί με τον Γιάννη Σπανό του οποίου τα έργα τραγούδησε στον δίσκο «Μουσική Πρόκληση». Ολόκληρη την δεκαετία του 80′ συνεργάστηκε με τους Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο αλλά και τον Μάριο Τόκα σε δίσκους τους μαζί με άλλους καλλιτέχνες όπως τις Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Χαρούλα Αλεξίου και Δήμητρα Γαλάνη.

Οι εμφανίσεις του στις μουσικές σκηνές της εποχής ήταν συνεχόμενες και η συνεργασία του με τον Γιώργο Νταλάρα από το 1986 έως το 1990 ήταν σταθμός στην καριέρα του. Το 1989 ηχογράφησε τον μοναδικό προσωπικό του δίσκο ο οποίος  έφερε τον τίτλο «Όσο κρατάει ένας καφές» και το ομώνυμο τραγούδι έγινε η μεγαλύτερη του επιτυχία.

Το συγκεκριμένο κομμάτι το έκανε ευρέως γνωστό χρόνια αργότερα  ο Μίλτος Πασχαλίδης. Ο δίσκος περιείχε τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, του Άλκη Αλκαίου, του Κώστα Τριπολίτη και του Γιώργου Παυριανού

Ο Διονύσης Θεοδόσης έφυγε από την ζωή το 1993, στα 35 του μόλις χρόνια, από καρκίνο. Λίγους μήνες πριν πεθάνει είχε καρεί μοναχός και θάφτηκε μετά από δική του επιθυμία στο Άγιο Όρος…