«Period flu»: Ο λόγος που νιώθεις άρρωστη πριν τη περίοδο

Αυτές οι ορμόνες θα μας τρελάνουν...
«Period flu»: Ο λόγος που νιώθεις άρρωστη πριν τη περίοδο

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Κράμπες, πονοκέφαλος και πρηξίματα στη κοιλιά και το στήθος είναι τα κυριότερα «σημάδια» που μας προειδοποιούν πως έρχεται η περίοδός μας κάθε μήνα. Για κάποιες γυναίκες όμως, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Στην Αμερική έχουν δώσει τον όρο «period flu» για να καλύψουν το ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που εμφανίζονται ξαφνικά μια εβδομάδα πριν αδιαθετήσουμε και μας ρίχνουν κανονικά στο κρεββάτι σαν να είμαστε άρρωστες από γρίπη.

Πονόλαιμος, δέκατα, ρίγη, ζαλάδα, κόπωση και μυϊκοί πόνοι μαζί, σαν να μην είχαμε ήδη πολλά στο κεφάλι μας, για να μας ταλαιπωρήσουν λίγο παραπάνω.

Γιατί συμβαίνει όλο αυτό;

Ορμόνες, θα μπορούσε να είναι η μονολεκτική απάντηση. Λίγες μέρες πριν επιστρέψει ο κύκλος μας στην αρχή του, μειώνεται το επίπεδο των οιστρογόνων μας και παράλληλα απελευθερώνονται οι προγλασταδίνες, μια ομάδα λιπιδίων τα οποία ευθύνονται για την αρχή της ροής της περιόδου μας. Τα λιπίδια αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις, εισέρχονται μέσω του αίματος μας στα κοντινά όργανα και φέρνουν μαζί τα παραπάνω συμπτώματα.

Υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορούν να καταπραΰνουν την κατάσταση μετά από την συνταγογράφηση του γυναικολόγου, ωστόσο υπάρχει και η σπουδαία επιλογή της υπομονής.

Από μικρές ακούμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμόνες στο σώμα και την ψυχολογία μας, όμως αυτό που συμβαίνει στη πραγματικότητα αν δεν το βιώσεις, δεν μπορείς να το αντιληφθείς.

Υπομονή και όλα περνούν, εξάλλου αν ξέρεις τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σου, μπορείς να το αντιμετωπίσεις με ηρεμία.

Όπως και να έχει, κανείς δεν μας είπε πως το να είσαι γυναίκα είναι εύκολη υπόθεση…