Οι 3 μεγαλύτερες κόντρες πόλεων στην Ελλάδα

Ποιος δεν έχει ακούσει για την κόντρα Καλαμάτα - Πύργος;
Οι 3 μεγαλύτερες κόντρες πόλεων στην Ελλάδα

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Το φλογερό ταμπεραμέντο μας, ο ήλιος που κάνει το αίμα μας να… βράζει και η μεγάλη μας αδυναμία στη διατήρηση των εθίμων, έχουν ως αποτέλεσμα την συντήρηση και την διαιώνιση των τσακωμών που κρατούν χρόνια.

Αναφερόμαστε στις γνωστές σε όλους μας κόντρες πόλεων, οι οποίες περνούν αδιάκοπα από γενιά σε γενιά, χωρίς κανείς να θυμάται ουσιαστικά τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησαν.

Ας θυμηθούμε τις 3 μεγαλύτερες:

Χανιά VS Ηράκλειο

Ο Ηρακλειώτης θεωρεί πως Κρήτη είναι το Ηράκλειο και ο Χανιώτης το αντίστοιχο για τα Χανιά. Γενικά έχουν ένα θέμα να αναγνωρίσουν και να πιστέψουν πως γίνεται ένα νησί να απαρτίζεται από περισσότερο από έναν νομό. Ρόλο πυροσβέστη έχει το Ρέθυμνο που στέκει εκεί ανάμεσα και δεν ασχολείται με την συγκεκριμένη κόντρα.

Δεν γνωρίζουμε από που ξεκίνησε η συγκεκριμένη διχόνοια, όμως κάτι μας λέει πως η απάντηση μπορεί να δοθεί μέσα από την ταινία των Βροντάκηδων και Φοουρτουνάκηδων όπου ίσως: «ο προπάππους του προπάππου, του παππού ενός Ηρακλειώτη κάτι έκανε στον προπάππου του προπάππου του παππού ενός Χανιώτη» ή και το αντίθετο.

Λάρισα VS Βόλος

Άλλη μια κόντρα που χάνεται στους αιώνες και κανείς δεν θυμάται τον λόγο. Κάποιοι αναφέρουν τα αθλητικά ως τη πέτρα του σκανδάλου ενώ άλλοι το γεγονός πως Βολιώτες και Λαρισαίοι παλεύουν για τον τίτλο της καλύτερης φοιτητούπολη. Αν βαριέσαι πολύ, πες σε έναν Λαρισαίο πόσο ωραία πέρασες στον Βόλο και το αντίθετο και θα δεις πως βγαίνουν καπνοί από τα αυτιά κάποιου.

Πύργος Vs Καλαμάτα

Εδώ η αντιπαλότητα είναι θέμα ποδοσφαιρικό και η κόντρα ξεκινάει εντός των 4 γραμμών του γηπέδου αλλά δεν σταματάει εκεί, όπως θα όφειλε. Οι μύστες γνωρίζουν για την κόντρα της «Μαύρης Θύελλας» με τον Πανηλειακό, η οποία ξεκίνησε πριν καν υπάρξουν ουσιαστικά αυτά τα δυο σωματεία.

Κάθε αγώνας θεωρείται ντέρμπι αιωνίων και συχνά σημειώνονται και επεισόδια. Μια κόντρα λοιπόν, η οποία από ποδοσφαιρική κατέληξε να είναι πόλεων.