Έκανες την νύχτα μέρα; Τρεις απλοί τρόποι να επαναφέρεις το ωράριο στον ύπνο σου

Μας απασχολεί όλες, σωστά;
Έκανες την νύχτα μέρα; Τρεις απλοί τρόποι να επαναφέρεις το ωράριο στον ύπνο σου

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Τις πρώτες εβδομάδες της καραντίνας όλοι αλλάξαμε το πρόγραμμα μας και ιδιαίτερα τις ώρες που κοιμόμαστε. Κάποτε κοιμόσουν νωρίς, τώρα βλέπεις τις πρώτες αχτίδες του ήλιου για να το πάρεις απόφαση, σωστά;

Αν ανήκεις σε αυτό το club να ξέρεις πως βρίσκεσαι στην πλειοψηφία των ανθρώπων, παρόλα αυτά πρέπει να προσπαθήσεις να το αλλάξεις. Ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όσοι κοιμούνται τις πρώτες πρωινές ώρες αντιμετωπίζουν διατροφικά προβλήματα αλλά και έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να επιστρέψουμε στο κανονικό μας πρόγραμμα;

Τα βήματα είναι τρία και πρέπει να τα τηρήσεις. Τότε και μόνο τότε θα δεις την ενέργεια σου αλλά και την ψυχολογία σου να βελτιώνονται.

Μην κοιμηθείς το μεσημέρι

Μπορεί να ξυπνάς νωρίς το μεσημέρι, ωστόσο γύρω στο απόγευμα «ρίχνεις» έναν δίωρο ύπνο καθώς δεν έχεις καταφέρει να ξεκουραστείς όσο χρειάζεσαι. Αν καταφέρεις όμως να μην ενδώσεις στην απογευματινή σου σιέστα, έχεις πολλές πιθανότητες να κοιμηθείς νωρίτερα το βράδυ. Ξέρουμε είναι σκληρό αυτό που ζητάμε, όμως μόνο έτσι θα καταφέρεις να επανέλθεις στο φυσιολογικό σου πρόγραμμα.

Μην πιεις καφέ αργά

Όπως ανακατέψαμε το ωράριο μας έχουμε καταλήξει να πίνουμε καφέ ακόμα και πολύ αργά το απόγευμα ή την νύχτα. Προφανώς πρέπει να καταφέρεις να κρατηθείς μακριά από την καφεΐνη τις απογευματινές ώρες ακόμα και αν νιώθεις πως δεν μπορείς να λειτουργήσεις σωστά. Η πρώτη μέρα θα είναι η δύσκολη.

Έκανες την νύχτα μέρα; Τρεις απλοί τρόποι να επαναφέρεις το ωράριο στον ύπνο σου

Άσε κάτω το κινητό

Το έχουμε παρατηρήσει όλοι, ακόμα και τις «φυσιολογικές» ημέρες. Άπαξ και αποφασίζαμε να σκρολάρουμε στα social media για δέκα λεπτάκια πριν τον ύπνο, καταλήγαμε να μένουμε ξύπνοι για περισσότερο από μια ώρα. Πόσο μάλλον τώρα που δεν μας αγχώνει το πρωινό ξύπνημα.

Έρευνες δείχνουν πως η απασχόληση με το κινητό λίγο πριν τον ύπνο εντείνει την αϋπνία. Αντίθετα η ανάγνωση ενός βιβλίου μας κάνει να κοιμόμαστε πιο ήρεμα και πιο σύντομα.

Ακολούθησε πιστά τα βήματα και θα δεις πόσο γρήγορα θα επανέλθεις. Σκέψου πόσο θα ταλαιπωρηθείς για να μπεις σε πρόγραμμα όταν θα κληθείς να πας για δουλειά έχοντας κάνει την νύχτα μέρα.