«Μην κλείνεις τα αισθήματά σου σε μερικά τετραγωνικά»

Η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού μας έχει επηρεάσει σε πολλά πράγματα της καθημερινότητας. Θυμήσου όμως πως ο πιο βαθύς τρόπος για να αισθανθείς κάτι είναι να υποφέρεις γι’ αυτό.
Οι τρεις συμπεριφορές των ανδρών που προδίδουν ότι ζηλεύουν

Του Τάσου Μακαρατζή

Το μαζί με το χώρια απέχουν πάρα πολύ, όμως το συναίσθημα τα φέρνει τόσο κοντά κάνοντας την απόσταση να μοιάζει μηδαμινή. Δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Πώς θα μπορούσε όμως να είναι εύκολος ο δρόμος μπροστά στην αγάπη; Τι γίνεται όταν υπάρχει κάτι άλλο που σε κρατάει μακριά από την αγαπημένη σου; Μια αόρατη απειλή που σε εμποδίζει να ζήσεις αυτό το ζωώδες και ανεξέλεγκτο συναίσθημα; Ο έρωτας στα χρόνια του κορωνοϊού είναι διαφορετικός, όμως υπάρχουν πολλά που μπορείς να σκεφτείς για να κρατήσεις την φλόγα του αναμμένη μέχρι το τέλος.

Ακόμα και σε αυτές τις στιγμές της «καραντίνας» που όλοι πλέον ζούμε και καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε, το συναίσθημα ανάμεσα στους ανθρώπους υπάρχει. Και θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. «Αν αφαιρέσεις την αγάπη, η γη είναι ένας τάφος». Με αυτά τα λόγια ο ποιητής Ρόμπερτ Μπράουνινγκ θέλησε να αποτυπώσει όσο αυτό είναι εφικτό την αναγκαιότητα της αγάπης. Εσύ που ένιωθες πως δεν σε απασχολούσε απολύτως τίποτα. Εσύ που αδιαφορούσες για τις χιλιάδες κλήσεις των γονιών σου, πλέον κρατάς το κινητό σου σαν φυλαχτό. Περιμένεις κάτι. Ένα μήνυμα, μια φωτογραφία ή έστω μια αναπάντητη κλήση. Είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσεις με τον «άνθρωπό» σου.

Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά θέλεις από το ταίρι σου; Μια καθημερινή σχέση που κατά βάση είναι βαρετή;

Κανείς δεν έχει γράψει βιβλίο, κανείς δεν έχει γυρίσει ταινία και κανείς ποτέ δεν πρόκειται να εκδώσει συλλογή ποιημάτων για μια «απλή» σχέση. Μας αρέσουν τα βιβλία που προκαλούν συναίσθημα. Γουστάρουμε τις ταινίες που δεν έχουν «happy end». Κοίτα γύρω σου. Βλέπεις πολλούς που ζουν την τέλεια αυτή σχέση που εσύ ονειρεύεσαι; Υπήρχε ποτέ περίπτωση ο Σέξπιρ να γράψει για τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα αν η σχέση τους ξεκινούσε εύκολα και τελείωνε με χαρά;

Το ξέρω δεν ζούμε σε πόλεμο ούτε μας χωρίζουν χιλιάδες μίλια. Πως γίνεται όμως μια κατάσταση σαν την τωρινή να σε κάνει να κρατάς τα συναισθήματα σου σε μερικά τετραγωνικά; Μίλα, άκου και όλα θα γίνουν όπως πριν. Κάνε λίγη υπομονή. Και στην τελική σκέψου πως οι δύσκολοι δρόμοι συχνά οδηγούν σε πανέμορφες τοποθεσίες.

Υ.Γ. Αλήθεια, υπάρχει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας στον έρωτα;