Γερμανία-κορωνοϊός: Πώς κατάφερε να έχει το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο

Υπάρχουν και άλλες χώρες που τα κατάφεραν όπως η Τσεχία, αλλά η Γερμανία αναλογικά με τα κρούσματα έχει το χαμηλότερο ποσοστό...
Γερμανία-κορωνοϊός: Πώς κατάφερε να έχει το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Ενώ ολόκληρος σχεδόν ο πλανήτης κινείται στον το ρυθμό του κορωνοϊού, η ιδιαίτερη περίπτωση της Γερμανίας προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρήζει μελέτης.

Η Γερμανία είναι η 5η χώρα με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον κόσμο μετά την Κίνα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αμερική. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Γερμανίας μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας είναι 28,796.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο, στη περίπτωση της χώρας έχει να κάνει με τους νεκρούς που μετράει, καθώς είναι πολύ χαμηλότερα σε ποσοστό από τις υπόλοιπες πληγείσες χώρες. Οι θάνατοι έως σήμερα ανέρχονται στους 111.

Με μια απλή διαδικτυακή περιήγηση στα επίσημα στοιχεία των χωρών που πλήττονται και τις αναλογίες κρουσμάτων/ θανάτων, μπορούμε να αντιληφθούμε πως υπάρχουν χώρες με πολύ λιγότερα κρούσματα από την Γερμανία αλλά με συντριπτικά περισσότερους θανάτους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Γαλλίας που ενώ έχει 16,018 κρούσματα, μετράει περισσότερους από 674 θανάτους.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Γερμανία;

Η Γερμανία έχει το ισχυρότερο σύστημα αντιμετώπισης βαρέων περιστατικών της Ευρώπης, καθώς διαθέτει 25,000 κλίνες εντατικής θεραπείας σε όλη την χώρα. Επιπλέον, η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν ανακοίνωσε πως θα επεκτείνει τις κλίνες κατά 20,000 ακόμα στο επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα όλοι γνωρίζουμε πως ο μεγαλύτερος φόβος όλων όσον αφορά τον κορωνοϊό, έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, οι οποίες μπορούν αν σώσουν έως και βαριά περιστατικά. Οι γιατροί της Ιταλίας δηλώνουν ξεκάθαρα πως επιλέγουν να σώζουν τους νεότερους ασθενείς καθώς η ανάγκη για ΜΕΘ είναι τεράστια. Η Ιταλία με 59,138 κρούσματα διαθέτει μόλις 5.500 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτό καταλαβαίνουμε πως στην Γερμανία κανείς ασθενής δεν θα μείνει ούτε για ένα λεπτό χωρίς την απαραίτητη καρδιοαναπνευστική υποστήριξη εάν και εφόσον χρειαστεί.

Ο άλλος λόγος που κάνει την Γερμανία να κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων στον κόσμο έχει να κάνει με τα τεστ εντοπισμού του κορωνοϊού, ένα θέμα για το οποίο γίνεται πολύς λόγος τελευταία. Η Γερμανία διαθέτει δίκτυο ανεξάρτητων εργαστηρίων και υπολογίζεται πως μπορούν να εξεταστούν έως 25,000 δείγματα ημερησίως.

Τα μαζικά τεστ μπορούν να προστατεύσουν τον πληθυσμό, αφού εξετάζοντας ακόμα και νέους ασθενείς χωρίς υποκείμενα νοσήματα και ήπια συμπτώματα, καταφέρνεις να εμποδίσεις την διασπορά του ιού έγκαιρα.

Οι Γερμανοί επιστήμονες γνωρίζουν πως η κορύφωση των κρουσμάτων, αλλά δυστυχώς και των θανάτων δεν έχει έρθει ακόμα και για αυτό τον λόγο δεν επαναπαύονται. Οι ετοιμασίες είναι πυρετώδεις και ο στόχος είναι να μην μείνει κανείς ασθενής χωρίς νοσοκομειακή περίθαλψη.