Οι 2 χώρες που νίκησαν τον κορωνοϊό χωρίς να μπουν σε καραντίνα

Πώς τα κατάφεραν;
Οι 2 χώρες που νίκησαν τον κορωνοϊό χωρίς να μπουν σε καραντίνα

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Λένε πως ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει και κάπως έτσι δύο χώρες που είχαν έρθει τα περασμένα χρόνια αντιμέτωπες με φονικές πανδημίες, βγήκαν σχεδόν αλώβητες από τον κορωνοϊό.

To 2003 η Ταϊβάν ήρθε αντιμέτωπη με έναν ακόμα ιό των πνευμόνων, τον Sars, και έτσι ενεργοποιήθηκε ταχύτατα. Στις αρχές του Φλεβάρη όλα τα κινητά πολιτών της Ταϊπέι δονήθηκαν ταυτόχρονα και η ερώτηση που αναβόσβηνε στις οθόνες θα σήμαινε την αρχή της πρόληψης.

«Εσύ ήσουν σε μια από τις παρακάτω περιοχές την 31η Ιανουαρίου;» μαζί με έναν link που παρέθετε τα σημεία τα οποία είχε επισκεφτεί ένας τουρίστας από την Wuhan πριν βρεθεί θετικός στον Covid-19.

Οι άνθρωποι που είχαν επισκεφτεί τις συγκεκριμένες περιοχές υποβλήθηκαν σε τεστ και έτσι η χώρα τους κατάφερε να μετρήσει μόλις 59 κρούσματα και έναν νεκρό. Το πιο αξιοσημείωτο είναι πως η Ταϊβάν βρίσκεται μια ανάσα μακρυά από την πολύπαθη Κίνα.

Το Χονγκ Κονγκ πριν 17 χρόνια είχε δοκιμαστεί από τον Sars που είχε ξεκινήσει και πάλι από την Κίνα. Τότε η χώρα θύμιζε τη σημερινή Ιταλία καθώς είχαν κλείσει σχολεία, καταστήματα και είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία στους δρόμους. Αντίθετα, σήμερα δεν έχει μπει σε καραντίνα καθώς έκλεισε τα σύνορα από και προς την Κίνα άμεσα. Σε μια βόλτα στους δρόμους θα δεις ανθρώπους με μάσκες να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να ψωνίζουν κανονικά. Τα σχολεία έχουν κλείσει, η διασκέδαση όμως παραμένει ζωντανή και τα κρούσματα βρίσκονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Από ό,τι φαίνεται οι παραπάνω χώρες διδάχτηκαν από την ιστορία τους και φάνηκαν πιο προετοιμασμένες από τις ευρωπαϊκές, οι οποίες βίωσαν κάτι πρωτόγνωρο και άργησαν να κινητοποιηθούν…