2 σχολικές ποδιές που αν θυμάσαι, τότε γέρασες…

Πώς πέρασαν τα χρόνια ρε παιδιά;
2 σχολικές ποδιές που αν θυμάσαι, τότε γέρασες...

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Το κείμενο που ακολουθεί ίσως φέρει δάκρυα νοσταλγίας στα μάτια σου καθώς αποτελεί ταξίδι στον χρόνο. Μαζί θα γυρίσουμε στην εποχή εκείνη που όλα τα παιδάκια πήγαιναν σχολείο με την μπλε ή την μαύρη ποδιά τους για να υπάρχει ομοιομορφία και… πειθαρχία.

Να σημειώσουμε πως οι μπλε σχολικές ποδιές καταργήθηκαν τον Φεβρουάριο του 1982 δια νόμου ύστερα από δεκαετίες επιβολής.

Ο Υπουργός Παιδείας που αποφάσισε να τις καταργήσει  ήταν ο Λευτέρης Βερυβάκης και η ιστορική απόφαση ελήφθη ως ένδειξη πλουραλισμού, εκδημοκρατισμού και αποδοχής της προσωπικότητα των νέων.

2 σχολικές ποδιές που αν θυμάσαι, τότε γέρασες...

Οι ποδιές που οι νεότεροι γνωρίζουν μόνο από τις ελληνικές ταινίες, είναι ένα επίσης δείγμα πως τα έχεις τα χρονάκια σου καθώς έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πήγαινες στο σχολείο. Σίγουρα αν τις έχεις προλάβει θα έχεις και τις απαραίτητες ασπρόμαυρες -προφανώς φωτογραφίες καλά κλεισμένες στο ντουλάπι σου.

2 σχολικές ποδιές που αν θυμάσαι, τότε γέρασες...

Αν κάποιος που πιστεύεις πως έχει προλάβει τις ποδιές, το αρνείται, ψιθύρισε του στο αυτί το όνομα «Τσεκλένης».

Αν βουρκώσει θα καταλάβεις πως είχε πάει και εκείνος σχολείο τουλάχιστον πριν 37 χρόνια. Μετά τα μαθηματικά που θα σου δείξουν την ηλικία του είναι απλά.

2 σχολικές ποδιές που αν θυμάσαι, τότε γέρασες...

Πόσοι γονείς δεν έχουν νοσταλγήσει άραγε τις σχολικές ποδιές, έπειτα από μια επική μάχη με τα παιδιά τους για το τι θα φορέσουν το πρωί; Κάπως έτσι πρέπει να προκύπτουν και οι υπέρμαχοι που τις υπερασπίζονται σε κάθε ευκαιρία, καθώς δεν μπορούμε να βρούμε άλλη λογική εξήγηση.

Όπως και να έχει πάντως, κρατήστε αυτές τις φωτογραφίες σε ένα πολύ κρυφό συρτάρι.