Της Γεωργίας Τζαγκαράκη
Σε μια εποχή που σχεδόν κάθε μέρα μαθαίνουμε για ένα καινούργιο σύνδρομο, το σύνδρομο της νοσοκόμας που βρίσκεται παντού γύρω μας συγκαλυμμένο με τη λέξη «υπερπροστατευτικότητα», βασανίζει όλο και περισσότερες σύγχρονες γυναίκες.
Προφανώς το σύνδρομο αυτό ορίζεται ως την υπέρμετρη ανάγκη κάποιων γυναικών να φροντίζουν τους συντρόφους τους και όχι μόνο, πιστεύοντας πως μόνο έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει η σχέση τους ή και πως μόνο έτσι θα είναι ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που αγαπούν.
Ίσως έχεις παρατηρήσει πως σε ελκύουν περισσότερο οι άνδρες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «προβληματικοί», ίσως να ακούς τις φίλες σου κάθε φορά που τους γνωρίζεις την καινούργια σχέση σου να αναφέρουν πως η επιλογή συντρόφου σου έχει ένα και μόνο κοινό:υπερβολική ανάγκη για φροντίδα.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Στις γυναίκες που τείνουν να γίνονται «νοσοκόμες» στις σχέσεις και στους γύρω τους, το να παρέχουν φροντίδα και υποστήριξη, είναι ο τρόπος που τις κάνει να νιώθουν ξεχωριστές. Ίσως με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν πως γίνονται άξιες να αγαπηθούν ή ακόμα και να αισθανθούν χρήσιμες. Φυσικά πιο χρήσιμες από όσο χρειάζεται.
Οι άλλοι τομείς της ζωής τους
Δυστυχώς, όταν μια γυναίκα έχει αυτή τη τάση στη προσωπική της ζωή, την έχει σε όλους τους τομείς της ζωής της και συνήθως είναι εκείνη που αργότερα χαρακτηρίζεται ως υπερπροστατευτική ή και καταπιεστική μητέρα.
Από την άλλη, συνήθως οι γυναίκες οι οποίες έχουν τη τάση να λειτουργούν ως νοσοκόμες είναι σε μια αέναη μάχη με την τελειότητα και τη προσφορά στους άλλους και έτσι αφήνουν πίσω τα προσωπικά τους θέλω. Μια γυναίκα σπάνια θα ζητήσει βοήθεια, γιατί έχει μάθει μόνο να βοηθάει και ενίοτε να γίνεται θυσία. Τι γίνεται, όμως, όταν νιώθεις την ψυχική κούραση να σε παραλύει και τα «ξένα»προβλήματα να σε κάνουν να βουλιάζεις προς το πάτωμα;
Τότε μάλλον είναι η στιγμή που πρέπει να αναζητήσεις και εσύ την βοήθεια που σου αναλογεί και τότε μόνο τότε θα μπορείς να ισορροπήσεις.
Και η αλήθεια είναι πως η στιγμή που είτε μόνη σου είτε με τη βοήθεια κάποιου άλλου, αντιληφθείς το πρόβλημα, θα είναι το πρώτο βήμα που θα έχεις κάνει για να το λύσεις.