Μίλα της κι ό,τι γίνει…

Γιατί με την τόλμη κανείς δεν έχασε...
Κεφάλαιο «ζήλια»: Έρευνα αποκαλύπτει ποιο φύλο ζηλεύει περισσότερο στον έρωτα

Του Αλέξανδρου Καρατσενίδη

Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί για τον λόγο που δεν πήγες να μιλήσεις στην κοπέλα που σου άρεσε στο μαγαζί; Αυτή την αόρατη δύναμη που σου έβαλε φρένο ενώ ήσουν ελεύθερος να κάνεις αυτό που ήθελες; Ή μήπως δεν ήσουν;

Τα μπαρ και τα κλαμπ γεμάτα. Νεολαία, μικρές και μεγάλες παρέες που βγαίνουν να διασκεδάσουν και να περάσουν καλά. Τι πραγματικά σημαίνει «να περάσουν καλά»; Γιατί βγαίνουμε; Ποιος ο λόγος να στριμώχνεσαι σε χώρους με άπειρο κόσμο, καπνό από τσιγάρα και δυνατή μουσική που δεν ακούς ούτε τον διπλανό σου; Κι αν το ζήτημα με τον καπνό των τσιγάρων λύθηκε, τα υπόλοιπα συνεχίζουν να υπάρχουν στη νυχτερινή διασκέδαση χωρίς να μας βάζουν φρένο στις εξόδους.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι διασκέδασης. Ποιος είναι όμως ο πραγματικός λόγος που βγαίνει η νεολαία;

«Εγώ βγαίνω για να περάσω καλά με τους φίλους/φίλες μου». Μέγα ΨΕΜΑ. Αν ήθελες να περάσεις καλά είχες πολλές επιλογές. Από μια απλή βόλτα, μια έξοδο για φαγητό, σινεμά, μαζώξεις σε σπίτια για Netflix, μια μονοήμερη εξόρμηση και πολλά ακόμα. Ο πραγματικός λόγος που βγαίνεις είναι το φλερτ. Θέλεις να βρεις κάποιο νέο πρόσωπο να μπει στη ζωή σου.

Αλήθεια όμως σε πόσες από αυτές τις εξόδους «έκανες κίνηση»; Την κοιτάς ώρα, το σκέφτεσαι, κι όσο το σκέφτεσαι τόσο δυσκολεύει. Μια απόφαση είναι. Μια απόφαση που δύσκολα θα πάρεις, επειδή μια αόρατη δύναμη σε κρατάει εγκλωβισμένο. Φοβάσαι την απόρριψη; Η απόρριψη είναι κάτι που έχεις μεγαλοποιήσει στο μυαλό σου. Πολλοί θεωρούν πως είναι προτιμότερο να μην πας να δοκιμάσεις την τύχη σου παρά να «φας άκυρο».Μίλα της κι ό,τι γίνει...

Μια λογική εντελώς λανθασμένη καθώς αυτός που προσπαθεί, βελτιώνεται και αυξάνει τις πιθανότητές του για την επόμενη φορά. Ώστε να είναι πιο άνετος, αυξάνοντας τα ποσοστά επιτυχίας του. Εξάλλου αν δεν μπεις στη διαδικασία να «τσαλακωθείς», να ακούσεις το όχι, πως θα είσαι έτοιμος για τη στιγμή που θα σου πει το ναι;

Στις μέρες μας έχουν αυξηθεί ραγδαία οι γνωριμίες ζευγαριών online. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram) αλλά και εφαρμογές γνωριμιών (Tinder) έχουν γίνει δημοφιλής και mainstream τρόπος για εύρεση νέου συντρόφου. Μια απάντηση σε ένα story, 2-3 μαζεμένα likes και «ξεκινάει το παιχνίδι» μέσω των κινητών. Τα προφίλ των νέων στα social media, έχουν γίνει ο καλύτερος τρόπος για να «πουλήσεις» τον εαυτό σου και να αρέσεις.

Ο αριθμός των followers, ένα προσεγμένο προφίλ στο Instagram με όμορφες φωτογραφίες, είναι πολλές φορές αρκετά για να βγεις ραντεβού με κάποιον άγνωστο/άγνωστη. Είναι η εύκολη λύση για αυτούς που «κολλάνε» και δεν βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν από κοντά. Ένας τρόπος που είναι κατώτερος της προσέγγισης «face to face» καθώς χάνει το στοιχείο του αληθινού.
Είναι μάθημα ζωής να μπεις στη διαδικασία να μιλήσεις σε έναν άγνωστο για σένα άνθρωπο που είδες σε κάποιο μαγαζί ή ακόμα και στο δρόμο, σε μια πλατεία οπουδήποτε. Ακόμα κι αν τελικά δεν υπάρξει συνέχεια, αν προσεγγίσεις με όμορφο τρόπο την κοπέλα, θα το εκτιμήσει. Θα πει μέσα της «Μπράβο του, ήρθε και μου μίλησε».

Μίλα της κι ό,τι γίνει...

Ο εγωισμός σου δεν πρέπει να θιχτεί, ακριβώς το αντίθετο, πρέπει να είσαι χαρούμενος που εκφράζεις τα συναισθήματά σου και είσαι αυθεντικός. Και το καλύτερο; Δεν θα μείνεις με την απορία για το τι θα γινόταν αν πήγαινες να της μιλήσεις. Θα είσαι καλά με τον εαυτό σου και τη συνείδησή σου.

Ναι, το ξέρω, όσο το σκέφτεσαι η καρδιά χτυπάει και πιο δυνατά. Γι’ αυτό μην σκέφτεσαι πολύ. Βαθιά ανάσα, σταθερό βήμα, και μια απλή ατάκα. Δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσεις, απλά να είσαι ο εαυτός σου.