Τα ευρήματα που λύνουν οριστικά το μυστήριο της Βεργίνας

Νέες αναλύσεις οστών δείχνουν πως ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει ταφεί στη Βεργίνα.
Τα ευρήματα που λύνουν οριστικά το μυστήριο της Βεργίνας

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Μια επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικάνικο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences φέρνει στο φως άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για το τάφο του Φίλιππου Β’.

Μια ομάδα Ελλήνων και Ισπανών ερευνητών με επικεφαλής τους Aντώνη Μπαρτζώκα και Juan Louise Asguara  κατέληξαν πως  δείγματα οστών του Φίλιππου Β΄ βρέθηκαν όντως στη Βεργίνα αλλά όχι στον Τάφο I όπως ήταν γνωστό, αλλά στον Τάφο II.

Η ανατροπή έχει να κάνει με τον ακριβή τόπο ταφής του Φιλίππου του Β’, που σύμφωνα με τον Ανδρόνικο ήταν ο Τάφος ΙΙ, ή όπως έμεινε γνωστός ο Τάφος του Φιλίππου. Η έρευνα των οστών αποδεικνύει ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας όντως είχε ταφεί στο μνημείο, αλλά στον Τάφο Ι.

Εκεί όπου πιστοποιήθηκε ότι ένα οστό έφερε τραύμα αντίστοιχο με αυτό που επιβεβαιώνουν πολλοί ιστορικοί (μεταξύ των οποίων ο Πλούταρχος και ο Σενέκας) ότι είχε ο Φίλιππος, το οποίο προέκυψε από μάχη όταν χτυπήθηκε από δόρυ το 336 π.Χ, περίπου τρία χρόνια πριν τον θάνατό του.

Μια άλλη πολύ σημαντική ανακάλυψη των ερευνητών βάζει τέλος στη συζήτηση για τον τόπο ταφής του πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πανοπλία, η ασπίδα και τα όπλα που βρέθηκαν στο μνημείο ΙΙ θα μπορούσαν να ανήκουν μόνο σε ένα πρόσωπο. Στον Μέγα Αλέξανδρο, του οποίο η «παρουσία» (έστω και μέσω των προσωπικών αντικειμένων του) σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση της ταφής του Φιλίππου του Β, έρχεται να κάνει ακόμη πιο σημαντική την ιστορική αξία του ταφικού μνημείου της Βεργίνας

Τα υπόλοιπα συμπεράσματα που βγήκαν από την σκελετική εξέταση δείχνουν πως ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου πέθανε περίπου στην ηλικία των 45, αλλά και πως ήταν αρκετά ψηλός (γύρω στο 1,80). Μαζί με τον Φίλιππο έχει ταφεί και η σύζυγός του, Κλεοπάτρα, καθώς και το νεογέννητο μωρό τους.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία όμως είναι πως πλέον είναι δεδομένο είναι ότι στη χώρα μας βρίσκεται η πανοπλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και η ασπίδα του. Ο ετεροθαλής αδερφός του μεγάλου στρατηλάτη, Αρριδαίος, βρίσκεται θαμμένος στο Τάφο II και ενώ είναι γνωστό πως λόγω ασθένειας ήταν ανίκανος για μάχη, κατά τη στέψη του φορούσε τη πανοπλία του αδερφού του.

Η βεβαιότητα πως στον Τάφο II βρίσκεται θαμμένος ο Αριδαίος υπάρχει εδώ και χρόνια, μιας και ο άνδρας που βρίσκεται εκεί δεν έχει κανένα τραύμα μάχης.

Τα επιστημονικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την επιστημονική ομάδα είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς για χρόνια υπήρχαν σκιές για το ποια ιστορικά πρόσωπα βρίσκονται θαμμένα στα χώματα της Βεργίνας. Μια μεγάλη δικαίωση για τον Μανόλη Ανδρόνικο και μια ηχηρή απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν την ανακάλυψή του…