Το αγέλαστο βιονικό κορίτσι που έγινε το «πείραμα του Perfect 10»

Ο ορισμός της τελειότητας...
Το αγέλαστο βιονικό κορίτσι που έγινε το «πείραμα του Perfect 10»

Της Γεωργίας Τζαγκαράκη

Στις 18 Ιουλίου του 1976 ένα 15χρονο κορίτσι μόλις 39 κιλών κλήθηκε να κάνει αυτό για το οποίο είχε προγραμματιστεί από την μέρα που γεννήθηκε. Η Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι θα ολοκλήρωνε το πρόγραμμα της στους ασύμμετρους ζυγούς προκαλώντας ρίγος σε όποιον την παρακολουθούσε και νευρική αμηχανία στους κριτές που δεν μπορούσαν να αποτυπώσουν τη διάσταση της τελειότητας της. Το ταμπλό είχε προγραμματιστεί να δείχνει ένα ψηφίο και δυο δεκαδικά καθώς η τελειότητα ως τότε μπορούσε να εκδηλωθεί μόνο με 9,99. Ως εκείνη τη μέρα.

Τελικά η αδυναμία του ταμπλό να αναφέρει τον αριθμό 10, έδωσε στη Κομανέτσι τελικά το 1.00. Εκείνη το κοίταξε και με ένα μειδίαμα αποχώρησε για να προετοιμαστεί για το επόμενο άλμα της.

«Ήμουν πολύ ικανοποιημένη, πίστευα ότι θα έπαιρνα βαθμολογία 9,9. Τότε άκουσα το κοινό να φωνάζει δυνατά και όταν γύρισα είδα τον ηλεκτρονικό πίνακα να γράφει 1.00. Δεν μπορούσε να γράψει 10 γιατί η κατασκευάστρια Omega δεν πίστευε ότι αυτό ήταν δυνατό! Ήξερα ότι το δέκα είναι η υψηλότερη βαθμολογία, αλλά δεν κατάλαβα ότι είχα γράψει ιστορία…Θα το σκεφτώ αργότερα, είπα από μέσα μου. Έπρεπε μετά να αγωνιστώ στη δοκό και είχα συγκεντρωθεί σε αυτό.»

Από εκείνη τη στιγμή για τη ρυθμική γυμναστική τίποτα ξανά δεν θα ήταν το ίδιο. Η βραχύσωμη Νάντια Κομανέτσι ήταν εκείνη που πήγε το άθλημα πιο μακριά, ίσως και ο λόγος που η ρυθμική γυμναστική είναι αυτή που είναι σήμερα. Γιατί όμως δεν είδαμε ποτέ το χαμόγελο αυτού του κοριτσιού που είχε πετύχει το απόλυτο;

Πρώιμα χρόνια

Γεννήθηκε στο Όρνεστι της Ρουμανίας από φτωχή οικογένεια και έδειξε από μικρή το ταλέντο της στον αθλητισμό. Στα εφτά της χρόνια γράφτηκε στην σχολή του μετέπειτα προπονητή της Μπέλα Καρόνι. Το 1970 και μετά από μια σειρά όχι τόσο επιτυχημένων εμφανίσεων, κατέκτησε τη πρώτη θέση σε μεγάλη διοργάνωση. Η φήμη της στη Ρουμανία γιγαντώθηκε και μαζί με αυτή και το πείσμα της να καταφέρει το άπιαστο.

Ο θρίαμβος και η…χλωρίνη

Από την απόλυτη ευτυχία του «PERFECT 10»ήρθε και η απόλυτη δυστυχία μαζί. Λίγους μήνες μετά τον θρίαμβο του Μόντρεαλ οι γονείς της χωρίζουν. Τη τεταμένη αυτή κατάσταση της ψυχολογίας της Κομανέτσι ήρθε να ολοκληρώσει το αυταρχικό καθεστώς Τσαουσέσκου που την χώρισε από τον προπονητή της. Μη μπορώντας να αντέξει πίνει χλωρίνη, ευτυχώς χωρίς να αποβεί μοιραίο στη ζωή της. Αυτό που ήθελε βέβαια το κατάφερε και λίγους μήνες μετά της επιτράπηκε να ξανά να προπονείται με τον Καρόνι.

Το σκάνδαλο με τον δικτάτορα

Η επόμενη φορά που η Κομανέτσι απασχόλεισαι ήταν το 1979 λόγω ενός σκανδάλου. Είχε γίνει γνωστό πως η αθλήτρια διατηρούσε δεσμό με τον γιο του δικτάτορα Τσαουσέσκου με την ίδια λίγα χρόνια μετά να ομολογεί πως εκείνος τη κακοποιούσε συστηματικά χωρίς να εκείνη να μπορεί να του φέρει αντίσταση λόγω της θέσης του.

Η φυγή

Το 1981 ο προπονητής της έφυγε για τη Αμερική και της πρότεινε να τον ακολουθήσει, εκείνη δε δέχτηκε. Το αυστηρό καθεστώς ωστόσο την έπνιγε όλο και περισσότερο και έτσι το 1989 πήρε την απόφαση μαζί με άλλους έξι Ρουμάνους να εγκαταλείψουν τη Ρουμανία. Πρόσφατα η ίδια περιέγραψε τις πρώτες σκέψεις αλλά και τις πρώτες κινήσεις της:

«Τότε, το να φύγεις σήμαινε ότι χανόσουν. Δεν μπορούσες να επιστρέψεις. Δεν το είπα στη μητέρα μου, πίστευα ότι θα πάθει καρδιακή προσβολή. Το είπα μόνο στον αδερφό μου τον Αντριαν, που ήταν και παραμένει ο καλύτερος φίλος μου και με τη γυναίκα του με πήγαν μέχρι να σύνορα με την Ουγγαρία. Με τις υπόλοιπες, μπήκαμε περπατώντας στην Ουγγαρία και από εκεί πήγαμε στην Αυστρία. Φτάσαμε στην αμερικανική πρεσβεία και με έβαλαν σε μία πτήση για τη Νέα Υόρκη. Δεν έχω ξαναμιλήσει για αυτό. Ήταν μία σκληρή νύχτα»…

Στην Αμερική

Η ζωή στην Αμερική δεν ήταν εύκολη καθώς μια σειρά από ατυχίες και πάλι την ακολουθούσαν. Δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στη ρυθμική γυμναστική. Έγινε ζευγάρι με τον πρώην Ρουμάνο προπονητή Αντριάν Στεφού και έφυγαν μαζί για το Μόντρεαλ όπου ασχολήθηκαν με το εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού. Ο Στεφού σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και λίγα χρόνια μετά παντρεύτηκε σε ένα παραμυθένιο γάμο τον παλιό της γνώριμο από τα ταπί Μπάρτ Κόνερ.

Οι δυο τους απέκτησαν ένα παιδί και παραμένουν έως σήμερα αγαπημένοι.